NRK Meny
Normal

Staten tjente 13 milliarder mindre på olje

Staten tjente 13 milliarder kroner mindre på oljevirksomhet i fjor, sammenlignet med året før. Samtidig understreker statens eget oljeselskap, Petoro, at modne felt er viktigere enn noen gang.

illustrasjon

Draugenfeltet på Haltenbanken i Norskehavet er et av feltene som staten har et stort direkte eierskap i.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Statens oljeselskap Petoro dro inn 120 milliarder kroner i fjor mot et årsresultat på 133 milliarder året før. Kontantstrømmen fra statens direkte eierskap på norsk sokkel (SDØE), som Petoro forvalter, var på 111 milliarder kroner i fjor – som er en nedgang på 11 prosent fra 2013.

Og til tross for stort fall i oljeprisen, gjorde høy dollarkurs og lavere investeringer sitt for at reduksjon i inntekter ikke ble større, skriver selskapet i en pressemelding.

Administrerende direktør Grethe Moen mener Petoro blir mer avhengig av inntektene fra modne felt som allerede er i produksjon.

Grunnen til dette er nedgangstidene i olje- og gassindustrien og usikkerhet rundt utviklingen i oljeprisen. Flere oljeselskaper forskyver utbygging av nye felt og lar være å lete etter ny olje.

I fjerde kvartal i fjor var investeringene i porteføljen som Petoro ivaretar for staten 30 prosent lavere enn i samme kvartal året før.

– Færre nye utbygginger gjør at inntektene fra SDØE (statens direkte eierskap på norsk sokkel) de nærmeste årene blir mer enn noensinne avhengig av de modne feltene, sier Moen, ifølge pressemeldingen.

66 prosent av gjenværende påviste ressurser på norsk sokkel befinner seg i produserende felt, og mer enn 80 prosent av Petoros totale produksjon kommer fra modne felt, skriver selskapet i pressemeldingen.