NRK Meny
Normal

Staten tilbyr selvhjelpskurs – helt gratis

– Kunnskap om selvhjelp er viktig for alle. Vi vil alle i løpet av livet møte ting som er litt vanskelig, sier Kari Kverneland Kastmann, som driver gratis selvhjelpskurs på oppdrag fra staten.

Kari Kverneland Kastmann

– De fleste klarer å komme seg videre når de har det vanskelig, men noen stopper opp, sier Kari Kverneland Kastmann i Selvhjelp Norge.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Kari Kverneland Kastmann er daglig leder i Selvhjelp Norges distriktskontor for Rogaland og Agder-fylkene. Selvhjelp Norge er en stiftelse som jobber på oppdrag for Helsedirektoratet. De tilbyr hjelp gratis til de som har møtt veggen.

– Vi har ett oppdrag: Å spre budskapet om selvorganisert selvhjelp. Hvordan du kan bruke disse selvhjelpsteknikkene i eget liv.

Du må erkjenne at du sitter med nøkkelen til forandring.

Kari Kverneland Kastmann, dagelig leder i Selvhjelp Norges distriktskontor

– Jeg synes kunnskap om selvhjelp er viktig for alle. Vi vil alle i løpet av livet møte ting som er litt vanskelig, men har vi den kunnskapen, så har vi bedre forutsetninger for å takle vanskelige situasjoner, sier Kastmann.

– Hverdagen mer stressende

NRK meldte mandag at stadig flere går på kurs for å lære selvhjelpsteknikker, og at flere ufaglærte tilbyr kurs i selvhjelpsteknikker. Kastmann synes det er naturlig at feltet opplever en kraftig vekst, når hun ser på samfunnet rundt.

– Vi ser på helse på en annen måte nå. Det er ikke lenger bare den fysiske helsen som er viktig, men også den mentale, sier hun.

– Det er kanskje flere som trenger selvhjelpskurs nå fordi hverdagen etter hvert er blitt ganske stressende. Vi skal liksom alltid være på og alt skal være så vellykket. Derfor er kunnskap om hvordan du selv reagerer kjempeviktig.

– Du har nøkkelen!

Selvhjelp handler om å tørre å gå inn i de vonde opplevelsene, og så bruke disse og sette ord på dem. I problemet ligger det ressurser, som Kastmann sier.

– Si at du har hatt en vanskelig barndom, det er klart at det påvirker deg den dag i dag. Men er det jeg ønsker, skal jeg la det få lov til å ødelegge resten av livet mitt? Ingen kan egentlig hjelpe deg med dette, men du selv kan gjøre noe med! Du må erkjenne at du sitter med nøkkelen til forandring, sier Kastmann.