Hopp til innhold

Staten anker sak mot kreftpasient

I tingretten ble staten dømt til å betale erstatning til Rolf Iversen, som mener han måtte til Tyskland for å redde livet sitt. Nå anker staten dommen.

Rolf Iversen

Rolf Iversen har allerede vært i jobb i flere år, og er nesten helt kvitt kreften. Men anken fra staten setter en demper på julen: – En ny runde blir en stor påkjenning.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det er ingen kjekk julepresang å få, det er veldig skuffende, sier Rolf Iversen til NRK.

Stavangermannen ble i tingretten tilkjent én million kroner i erstatning for utgifter knyttet til en spesiell type kreftbehandling i Tyskland. Nå anker staten ved Pasientskadenemnda saken til Lagmannsretten.

I 2012 fikk Iversen diagnosen magekreft med spredning – ett år for seint. Ifølge Helsevesenet i Norge gikk det én vei, og de tilbød lindrende behandling. Men Iversen nektet å godta dødsdommen og dro til Tyskland for egen lomme. Her fikk han såkalt regional cellegiftbehandling (RCT) og ble frisk.

Iversen gikk til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) for å få erstatning. Han mente den forsinkede diagnosen hadde gjort behandlingen i Tyskland ekstra dyr.

Ingen påvist effekt

Anita Bergh Ankarstrand

Anita Bergh Ankarstrand, avdelingsdirektør i Pasientskadenemnda.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Pasientskadenemnda mener imidlertid at RCT ikke har noen påvist effekt på magekreft med spredning, og at Iversen derfor ikke kan få erstatning.

– Det er ikke i studier vist at RCT har noen effekt på denne krefttypen med spredning, noe som er en viktig grunn til at vi ikke tilbyr denne behandlingen mot magekreft med spredning i Norge, sier avdelingsdirektør Anita Bergh Ankarstrand i Pasientskadenemnda, som legger til at behandlingen heller ikke er godkjent i USA, Sverige eller Danmark.

Prognosene tilsier at kun tre prosent av pasientene med diagnosen som Iversen fikk, lever etter fem år. 97 prosent går det altså ikke bra med. Ankarstrand påpeker at vi ikke vet hvordan det ville gått hvis Iversen hadde fullført behandlingen i Norge.

Staten er dømt til å betale totalt én million kroner i erstatning og saksomkostninger til Rolf Iversen.

Her kan du se TV-reportasjen om Rolf Iversen som vant mot kreften.

– Her trekker retten konklusjoner om medisinsk effekt som vi mener det ikke er grunnlag for å gjøre. Man vet rett og slett ikke årsaken til at noen havner i tre-prosent-gruppen, sier hun.

Overrasket over anken

Advokat Christian Thrane Asserson i advokatfirmaet Bull Årstad mener det ikke er noen tvil om at RCT reddet livet til Rolf Iversen.

Christian Thrane Asserson

Christian Thrane Asserson, advokat i advokatfirmaet Bull Årstad i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg er litt overrasket over anken fordi jeg synes tingretten har gitt en god beskrivelse av både fakta og juss som ligger godt innenfor norsk erstatningsrett, sier Asserson.

Advokaten understreker at Iversen kun ønsker erstatning for den ekstra behandlingen han måtte gjennom på grunn av at han fikk for sein diagnose i Norge.

– Hadde diagnosen blitt stilt på riktig tidspunkt, og Iversen hadde fått den samme beskjeden, hadde vi ikke hatt noe krav. Det erkjenner vi, sier Asserson.

– Det tar på kreftene

Iversen selv ser ikke fram til nye måneder med uro og usikkerhet.

– Jeg har holdt på med dette i fire år nå, så det tar på kreftene. En ny runde blir en stor påkjenning, og det vil gnage i bakhodet hele tiden, kan liksom ikke slappe av. Jeg mener jeg har rett her og at dommen fra tingretten er riktig, sier Iversen.