NRK Meny
Normal

Starter søndagsmarked i Egersund

Søndag er dagen det for første gang arrangeres søndagsmarked i Egersund. Målet er å få fram de usynlige hjemmekunstnerne, og å skape et kulturkvartal.

søndagsmarked

Bildene av stjernene fra tv-serier som Boardwalk Empire og norske Kristoffer Hivju fra Game of Thrones er bare noe av alt det som skal vises fram og selges på markedet.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Ingunn Myklevoll Sjøen og Miriam Løining er de to driftige damene som starter søndagsmarkedet, som de kaller Bazar med z. Det er første gang Egersund får et slikt marked i kommunal regi.

Myklevoll Sjøen viser ivrig fram bilder som den lokale kunstneren Bård Henning Kvinen har malt.

– Denne mannen sitter hjemme i kjelleren sin og maler. Se det talentet! Nå kommer han frem i lyset, sier hun.

– Oi, jeg trodde først det var et foto?

– Ja, ikke sant. Det trodde vi også første gang vi så det. Så her kan folk sikre seg et stort kunstverk, sier Myklevoll Sjøen.

Bryter med det tradisjonelle

Bildene av stjernene fra tv-serier som Boardwalk Empire og norske Kristoffer Hivju fra Game of Thrones, er bare noe av alt det som skal vises fram og selges når kulturhussjefen i Eigersund inviterer til Bazar.

Ideen kom fra Miriam Løining, hjemvendt billedkunstner som vil ha unge og gamle dalbuer på besøk i Skrivergården.

– Vi vil bryte litt med det tradisjonelle og tilby noe nytt. Nå er jo kunst og kultur min hjertesak, så da håper jeg at jeg kan bidra med mitt for å bygge et spennende og levende marked. Tanken er mangfold, sier Løining.

Hun og Myklevoll Sjøen ser på søndagens marked som starten på noe permanent i Egersund.

– Jeg tror det er en ny bevissthet rundt folk. Det har blitt en trend med økologiske matvarer, tilbake til naturen og fokus på gjenbruk. Vi har behov for å koble ut og komme oss ned på bakken igjen, sier hun.

Lover noe for alle

Med initiativet fra Løining skal de gamle skolebygningene i Skrivergården få en ny identitet.

– Vi ønsker å satse på området rundt skrivergården som kulturkvartal, og vi ønsker å skape vekst her. Da er vi helt avhengige av å bli kjent med folk som driver med kunst og kultur, sier Myklevoll Sjøen.

Kvinnene håper det kan bli et mellomledd som hjelper med å formidle kulturlivet i Egersund. Men det blir ikke bare billedkunst, lover de to.

– Det blir levende høner, egg, urter, retro møbler og klær. Her skal det være interessante ting for hele familien, sier Myklevoll Sjøen.