NRK Meny
Normal

Forbereder seg på SFO-start

Stavanger kommune forbereder nå hvordan skolefritidsordningen skal takle spørsmål og tanker fra barn etter tragedien på Utøya og i Oslo.

Skolefritidsordningen

Stavanger kommune forbereder

Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

Egil Bjørløw

Egil Bjørlow, helsesjef i Stavanger kommune, har forberedt skolefritidsordningen på skolestart mandag.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Skolefritidsordningene åpner igjen etter sommerferien førstkommende mandag. Stavanger kommune er i dialog med virksomhetsledere og ansatte for å forberede dem på møtet med barna.

– Det er veldig viktig måten vi snakker med barna våre på. Er vi trygge og gode, overføres den tryggheten til barna våre, sier helsesjef Egil Bjørlow i Stavanger kommune.

– Det gjelder både foreldre og de som er omsorgspersoner i skolefritidsordningen, legger han til.

Videreformidler råd

Detaljrike historier og grusomme bilder har vært mange de siste dagene. Internett og lange nyhetssendinger på dagtid har gjort det tilgjengelig også for barna. Flere barn kan derfor være fulle av inntrykk og tanker, og kanskje engstelse etter tragedien på Utøya og i Oslo.

– Du trenger ikke å gå i detalj på alt som har skjedd. For måten vi opptrer på, påvirker ungene våre veldig sterkt, sier han.

At skolefritidsordningene på mandag kan være fulle av barn med mange inntrykk, skal skolene være forberedt på.

– I en e-post gir vi gode råd og vink. Vi videreformidler rådene som barneombudet og kunnskapsdepartementet har kommet med i forhold til hvordan vi snakker med barna våre i denne situasjonen, forteller Bjørløw.

Oppmerksomhet

Når dørene blir åpnet for SFO-elevene på mandag kan barna få nye inntrykk fra medelever, som gjerne foreldrene har forsøkt å skåne barna sine for. Bjørløw maner til oppmerksomhet.

– Allerede nå vil jeg råde foreldrene til å være oppmerksomme på barna sine, og snakke om dette for høre hvordan de opplever det, sier han.

– SFO-start og skolestart er i utgangspunktet en stor dag, så jeg går ut i fra at foreldrene snakker om barna sine om opplevelsene uansett.