Hopp til innhold

Stadig flere stikker fra pumpa

Hvert år stjeles det drivstoff for 35 millioner kroner fra norske bensinstasjoner. NHO Kiosk Bensin Service har fått nok, og har innført forhåndsbetaling ved flere stasjoner.

Terje Fatland

Hver måned stjeles det bensin for 2000 kroner fra Terje Fatlands tre bensinstasjoner i Rogaland.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi har stadig kunder innom som enten glemmer lommeboken sin eller glemmer å komme inn og betale. Noe er bevisst og noe er ubevisst, sier Terje Fatland.

Han driver driver tre Shellstasjoner i Rogaland, og taper alene 2000 kroner i måneden på bensintyveri.

Ifølge bransjeorganisasjonen NHO Kiosk Bensin Service ligger totalen på 35 millioner kroner i bensin som hvert år stjeles fra norske bensinstasjoner.

– Et veldig stort problem

Jan Carho

Jan Carho er administrerende direktør i NHO Kiosk Bensin Service.

Foto: NHO Kiosk Bensin Service

Bensinstasjonseierne fortviler over den økende andel av folk som pumper og stikker fra regningen.

– Nå har bransjen fått nok. Totaltallet ligger på et sted mellom 30 og 35 millioner i det vi kaller avstikk, og det har blitt et veldig stort prtoblem, sier administrerende direktør i NHO Kiosk Bensin Service, Jan Carho.

Selv om det er videoovervåking på alle bensinstasjoner er ikke det lenger nok. Nå settes det inn nye tiltak.

– Det er mange tiltak, men det siste som jeg nå vet at flere og flere vurderer er forhåndsbetaling. Da må kunder betale på forhånd og får kun fylle drivstoff for den summen de har betalt for. Det er et tiltak som blir mer og mer aktuelt på de store stasjonene der dette er et veldig stort problem, sier Carho.

Holder igjen kunder som ikke betaler

Bensintyveri er et økonomisk problem for bransjen, men nå har det også blitt et HMS-problem, ifølge Carho.

– Flere ansatte prøver å stanse biler som prøver å stikke av, og går ut i kjørebanen. Det har hendt at kunder har kjørt på de ansatte, for å stikke av fra noen hundrelapper, sier Carho.

Shell Helleland

Lindy Kolnes ble holdt igjen på Shellstasjonen på Helleland da hun ikke kunne betale de resterende 47 kronene etter å ha fylt bensin.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Manglet 47 kroner - ble holdt igjen

Lindy Kolnes ble holdt igjen på Shellstasjonen på Helleland for et par dager siden. Hun var på vei fra Stavanger til Farsund, hadde litt kontanter, men hadde glemt betalingskortet.

– Jeg klarte å fylle mer bensin enn jeg hadde råd til. Jeg gikk inn på stasjonen for å fortelle hva som hadde skjedd, og for å finne ut hvordan vi kunne ordne opp i det. Da ringte de ansatte til sjefen, og jeg fikk beskjed om at jeg ikke måtte gå, sier hun.

Hun skulle hjem på pinseferie. Men på Shellsstasjonen på Helleland i Eigersund ble hun holdt igjen. Hun manglet 47 kroner.

– Jeg lurte på hvordan i all verden jeg skulle komme meg ut av situasjonen. Jeg hadde glemt kortet hjemme, 1,5 time fra stasjonen. Jeg kjenner heller ingen i det området, sier hun.

– De fleste har mobilbank

Terje Fatland

Terje Fatland eier tre bensinstasjoner i Rogaland.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Kjøpmann Terje Fatland bekrefter at Lindy Kolnes måtte bli igjen.

– Det gjensto 47 kroner. Betjeningen prøvde å få henne til å anstrenge seg litt for å finne ut av det, eller overføre penger der og da. De fleste i dag har mobiltelefon med bank, så det bør ikke være et stort problem, sier Fatland.

Lindy Kolnes fikk ordnet opp med den ansatte på bensinstasjonen som la ut de 47 kronene, men hun følte seg kriminalisert.

Eieren av bensinstasjonen og Kolnes har ulik oppfatning av det som skjedde. Fatland sier til NRK at hun på forhånd ba om å få kjøpe bensin på kreditt, og at dette ble avvist.

– Det var ubehagelig. Jeg var på bensinstasjonen i over en time, og brukte mye tid på å lete etter småpenger i bilen og prøve å finne ut hvordan jeg kunne få noen til å komme ned og hjelpe meg, sier hun.

– Til slutt fikk hun et kontonummer som hun kunne overføre resten av pengene. Det gjorde hun samme dag, sier Terje Fatland.

Fatland sier at de har video som viser at Kolnes ikke var på stasjonen i mer enn 20 minutter. Han mener også at hun ikke ble holdt igjen, men ble bedt om å vente for å finne en løsning.

Politiet: – Ikke lov å pågripe selv

Politiadvokat Anne Mette Dale ved Rogaland politikammer opplyser at bensinstasjonene ikke har lov til å holde igjen kunder på stasjonen for å drive inn penger.

– De kan ikke pågripe personer på egenhånd selv om de mener det er noen har stjåle, eller forsøker å stjele, sier Dale.

– De ansatte på bensinstasjonen kan be om personalia, og skrive en anmeldelse. Det er en politisak, legger hun til.

Lindy Kolnes ønsket å gjøre opp for seg, men det var ikke nok for de ansatte på bensinstasjonen.

– Jeg synes det er for dårlig. Jeg håper de ser på hvordan de behandler kundene sine. Det kan skje hvem som helst, og det må være andre måter å komme seg ut av en slik situasjon på uten å være avhengig av andre, sier hun.

Bensinpumpe

Bensinstasjonene taper store penger på at kunder stikker av med bensin uten å betale.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK