Hopp til innhold

Overlever hjertesvikten

Antall dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer er redusert fra 20 000 til 13 000 de siste ti årene i Norge.

Kåre Egeland

Kåre Egeland (57) fikk hjerteinfarkt, men er allerede tilbake i jobb. Stadig flere nordmenn overlever hjertesvikt.

Foto: Ståle Frafjord




Dødsfall som følge av hjertesvikt øker nå kun for gruppen eldre over 90 år.

Flere rammes av livstruende sykdom, men færre dør og de som dør av kreft eller hjertelidelser blir stadig eldre.

Hjertet blokkert

Kåre Egeland er 57 år og et levende bevis for at menn lever lengre. 3. desember i fjor ble læreren ved Øksnevad videregående skole på Jæren rammet av hjerteinfarkt.
Blodtilførselen til hjertet var så og si blokkert, men i dag er han tilbake på jobb og aktivt sykemeldt.

Lever lenger

-Jeg føler meg bra og er klar til kamp, sier Egeland.

Dødsfall som følge av hjerte og karsykdommer er halvert i løpet av de siste 25 årene. Det er en sterkt medvirkende årsak til at nordmenn lever stadig lenger.

Egeland selv var aldri redd for å dø av hjertesvikt.

-Nei, det var jeg aldri. Jeg tenkte i grunnen ikke på det. Jeg har hatt en blodpropp en gang før og var dårligere da enn denne gang, sier Egeland.

Kraftig nedgang

Til tross for sterk befolkningsvekst: Antall personer som dør har gått jevnt og trutt nedover i Norge de siste årene og er strekt medvirkende til nordmenn lever stadig lenger.

Antall dødsfall på grunn av hjerte og karsykdommer er alene redusert fra 20 000 til 13 000 de siste ti årene. Dødsfall som følge av hjertesvikt øker kun for gruppen personer over 90 år.

Kreft

På kreftavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus studerer avdelingsoverlege Ingvil Mjåland statistikk for utviklingen av kreft.

-For noen krefttyper har utviklingen i retning av bedre resultater vært dramatisk de siste ti årene. For andre krefttyper vil vi se at det ikke har vært en veldig stor utvikling. Men for de aller fleste kan vi si at flere overlever i dag enn for få år siden, sier Mjaaland.

Lovende

Utviklingen innen kreftforskningen går fort og er på mange områder lovende. Flere får kreft, men dødstallene går også ned. Det gjelder også for brystkreft.

-En oppdager svulsten på et tidligere tidspunkt i dag enn før. Men det er en reel økning i antall tilfeller, sier Mjaaland.

Ingvil Mjaaland
Foto: Kaj Hjertenes

Tidlig diagnose

-Hvor mange vil overleve?

-Sjansen for å overleve brystkreft og aldri få noe mer er i dag mellom 85-90 prosent. Tidlig diagnose vil gjøre at en har større sjanse for å bli helbredet. For andre krefttyper vil tidlig diagnose ikke ha så mye å si, sier Mjaaland.

Færre dør

Flere rammes med andre ord av alvorlige sykdommer, men færre dør. Samtidig har også dødsfall som følge av infeksjonssykdommer gått kraftig tilbake. Men i årene fremover vil stadig flere nordmenn bli rammet av diabetes, kols, demens og psykiske lidelser.
Det vil kreve store ressurser og krav til prioriteringer i forhold til forskning mener forskningsdirektør ved Stavanger Universitetssjukehus, Stein Tore Nilsen.



Behov

Hjerteoperasjon

Antall dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer er redusert fra 20 000 til 13 000 på ti år.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

-Det som blir utfordringen blir å sørge for at forskningen skjer på de områder samfunnet har behov for - som i forhold til eldrebølge - ikke bare på de områder forskere og andre fagfolk synes er veldig interessant, sier Nilsen.