NRK Meny
Normal

Stadig flere klager på farlig skolevei

Barn og unge forteller at de svært ofte opplever nestenulykker på vei til skolen. I fjor registrerte Fylkesmannen 18 klager på farlig skoleveg i Rogaland. Det er dobbelt så mange klager som for 2 år sidan.

Barn og unge forteller at de svært ofte opplever nestenulykker på vei til skolen. I fjor registrerte Fylkesmannen 18 klager på farlig skoleveg i Rogaland. Det er dobbelt så mange klager som for 2 år sidan.

VIDEO: Farlig skolevei for flere elever. Foto: Thomas Ystrøm/NRK.

– Det var en gang to biler som kræsjet i hverandre da jeg gikk til skolen. Da fikk jeg litt sjokk, sier Kristian Kvalsund Ringstad (11).

Trafikk og skoler er ikke den beste kombinasjonen, men er tilfellet mange steder, spesielt i tettbygde strøk. Men det betyr at skoleveien ofte kan bli mer skummel enn gøy.

Nye byggefelt gir farlig skolevei

Hjalmar Arnø

Hjalmar Arnø, rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

De to siste årene har 17 og 18 elever klaget til fylkesmannen på skoleveien i Rogaland, det er dobbelt så mange klager som i 2010. Nye byggefelt er blant annet en av årsakene.

– Årsaken til at de klager er at de er uenige med kommunens konklusjon i sakene, sier Hjalmar Arnø, rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland.

Ifølge han varierer utfallet av klagene veldig.

– I de fleste sakene ender vi med samme konklusjon som kommunene, men det betyr ikke at folk ikke skal klage, for i noen saker blir det også gitt medhold, sier han.

– Lytt til elevene

Ingrid Lea Mæland

Ingrid lea Mæland, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

På Hafrsfjord skole skal Stavanger kommune nå gjøre endringer ved parkeringsplassen, blant annet på oppfordring fra elevene. Og de må man høre mer på mener Trygg Trafikk.

– Ungene er en enorm ressurs og de må vi bruke i større grad både i planleggingsarbeid, og når det gjelder hvor det skal gjøres strakstiltak. De kjenner det på kroppen hver dag, sier Ingrid lea Mæland, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Og selv med bremser og refleks er de ganske klare på at også de voksne har en jobb å gjøre.

– Når det gjelder saken med Olav Hovda er det sjåføren som skal skjerpe seg. Han brukte jo refleks. Barn er jo flinke til å bruke refleks. Det er voksne som ikke er det. De sykler i svarte klær midt ute i gata. Det synes jeg er dumt, sier Vemund Wiedsvang (11).

Vemund Wiedsvang

Vemund Wiedsvang og de andre sjetteklassingene på Hafrsfjord skole fikk besøk av Trygg Trafikk i dag.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK