NRK Meny
Normal

Stadig flere barn har vondt i rygg og nakke

Muskel og skjelettlidelser koster samfunnet dobbelt så mye nå som for ni år siden. Stadig flere barn og tenåringer sliter med smerter som tidligere var forbeholdt voksne.

Ingvild Dybing

17 år gamle Ingvild Dybing har hatt vondt i ryggen siden fjerde klasse.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Da jeg begynte for 20 år siden var det sjelden jeg fikk inn folk under 15 år. Nå skjer det daglig, sier kiropraktor Atle Torstensen.

Behandlingsbenken hans i praksisen i Egersund sentrum er sjelden tom. I dag ligger 17 år gamle Ingvild Dybing på magen med hodet ned i hullet.

– Jeg har egentlig vondt i hele ryggen, nakken og skuldrene, sier Dybing.

Hun har hatt plager siden fjerde klasse.

Ingvild Dybing og Atle Torstensen

Ingvild Dybing behandles hos kiropraktor Atle Torstensen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Koster 80 milliarder i året

En rapport fra Nasjonalt ryggnettverk viser at muskel og skjelettlidelser koster samfunnet bortimot 80 milliarder kroner i året Det er en økning på 50 % fra 2004.
Og ifølge Torstensen blir pasientene stadig yngre.

– Det har skjedd en enorm omveltning i rygg- og muskel- og skjeletthelsen til den unge befolkningen. Det er mye vanligere nå at yngre får kroniske problemer som før var forbeholdt den eldre delen av befolkningen, sier han.

– For lite fysisk aktivitet

Ragne Skipstad

Fysioterapeut Ragna Skipstad.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Også hos fysioterapeutene strømmer det på med svært unge pasienter.

– Jeg har pasienter helt ned i åtte-ni årsalderen. Da er du for ung til å få voksne plager, sier fysioterapeut Ragna Skipstad.

Hun peker på at det er ikke alle som har forhold til sin egen kropp, og mener at økt fysisk aktivitet kunne ha spart mange for behandling.

– Det kreves så lite. Nå kan vi omtrent reise jorden rundt uten å bevege seg. Det er bare å sette seg ned og la seg transportere.

– Nesten alle forflytninger vi foretar som er under en kilometer lange, velger vi å ta med bil. Vanene vi voksne har, smitter over på de yngre, sier hun.

– Sitter mye foran pc-en

Ingvild Dybing har selv en tanke om hvorfor hun selv har vondt i ryggen.

– Jeg prøver å trene så mye som jeg får til, men det blir mye sitting foran pc-en med skolearbeid, sier hun.