SSO har falt pladask for Christian Vasquez

Stavanger Symfoniorkester er 75 år i høst, og åpner jubileumssesongen med Mahlers andre symfoni. – Mitt lykkeverk, sier orkesterets nye sjefdirigent.

Christian Vasquez

Christian Vasquez har store planer for Stavanger Symfoniorkester.

Foto: Emile Ashley/Stavanger Symfoniorkester

– Jeg synes han er helt fantastisk! Første gang han kom hit, og ikke kunne et ord annet enn spansk ble hele orkesteret forelsket i ham over en Dvorak-symfoni, sier cellist Anders Moberg.

Han har falt pladask for Christian Vasquez fra Venezuela. Han overtar nå som Stavanger Symfoniorkesters nye sjefdirigent, bare 29 år gammel.

Christian Vasquez

Vasquez dirigerer med en sjelden energi, mener musikerne.

Foto: SSO

– Det finnes ingen andre, som jeg har opplevd, som kan terpe orkesteret så mange ganger uten at orkesteret blir sure. Hver gang det ikke lykkes sier han «no», med et smil. Det finnes mange andre som prater i hjel saker, og det liker ikke orkesteret, sier Moberg.

– Mitt lykkeverk

Svettedråpene pipler fram på panna, og det halvlange håret flagrer vilt når kroppen dirigerer orkester og kor i Mahlers grandiose symfoni nr. 2 som om det var det siste han skulle gjøre her på jorda.

– Jeg er en lidenskapelig og romantisk person som gir alt for kunsten, sier Christian Vásquez.

At han sammen med Stavanger Symfoniorkester åpner feiringen av 75-årsjubileet med nettopp Mahlers 2. symfoni, også kalt "Oppstandelsen ", er slett ikke tilfeldig

– Det er mitt lykkeverk. En youtube-video fra debutkonserten hans i Caracas med nettopp dette verket gjorde at jeg ble oppdaget som profesjonell dirigent i 2008, sier han.

Stavanger symfoniorkester med Christian Vasquez

Stavanger symfoniorkester med Christian Vasquez.

Foto: Stavanger Symfoniorkester

– En sjelden energi

Nå vil han løfte Stavanger med flere store og nye verk. Vasquez vil vise at Stavanger har mer å by på enn olje og laks, og han har konkrete planer om å jobbe med unge og underprivilegerte også her i oljelandet, inspirert av det sosiale musikkundervisningsprosjektet El Sistema i Venezuela, som han selv kommer fra. Og alt ligger til rette for utvikling i Stavanger, mener Vasquez.

– Konserthuset er en velsignelse og et privilegium, sier Vasquez.

Og det er jammen dirigenten også, mener førstefiolinistene Sveinung Sand og Ingerine Dahl.

– Det er en energi i ham, som er sjelden. hans alders og friske tilnærming kan også være med på å dra yngre publikum til salen, sier Sand.

– Altså, hvis han bruker så mye energi kan ikke vi bruke mindre, sier Dahl.

Stavanger Symfoniorkester har 75 års jubileum iår. Det skal feires med en storslått Mahler-konsert imorgen, og elvskreven æresgjest er Olav Nilsen. Han er 98 år og eneste gjenlevende musiker i originalbesetningen fra 1938.

VIDEO: Han er den eneste gjenlevende fra oppstarten til SSO.