Spiste lunsj med Clinton

Ida Jaarvik Hetland fra Bryne har opplevd mye. Forrige helg spiste hun lunsj med Bill Clinton.

Hetland ble 31. mars, i forbindelse med en konferanse i Washington DC, trukket ut til å spise lunsj med selveste Bill Clinton.

– Jeg fikk en mail der det stod at jeg fikk spise lunsj med Clinton, og det var jo bare helt utrolig kult. Jeg visste ikke helt hva jeg kunne forvente meg, men jeg ble positivt overrasket over hans jordnære, ærlige og "folkelige" personlighet. Det var en utrolig inspirasjon med tanke på det arbeidet jeg driver, sier den 25 år gamle jenta.

De heldige, inviterte studentene fikk sjansen til å stille Clinton spørsmål om blant annet bistand og fikk råd og tips til veien videre.

Alle som var på lunsjen hadde en spesiell interesse for bistandsarbeid, og det er akkurat det Hetland brenner for.

Lunsj med Clinton.

Forrige uke spiste Ida Hetland lunsj med Bill Clinton og fikk muligheten til å stille han spørsmål.

Foto: Ida Jaarvik Hetland

Brenner for bistand

Hetland visste lite om hvor mye hennes første besøk til Guatemala skulle endre både hennes og andres liv. Det hun så da hun besøkte landet for første gang i 2007, rørte ved noe som fikk henne til å ville hjelpe.

– Jeg møtte en del barn som brukte medisiner som hadde gått ut på dato, unger som lå i senger og som verken kunne gå eller bevege seg fordi de var født med en eller annen hoftefeil. Det var da jeg tenkte, her må jeg gjøre noe, her har jeg lyst å hjelpe, sier Hetland.

Hjelp gjennom Facebook

Brynejenta dro hjem og opprettet en gruppe på facebook hvor hun oppfordret venner og familie til å hjelpe med noen kroner til barna på barnehjemmet i Guatemala. Det ble til noe mye større enn hun hadde forestilt seg på forhånd.

– Jeg sa til banken at jeg nok kom til å få inn 2000- 3000 kroner, jeg visste jo ikke hva jeg kunne vente meg. Gruppen ble spredt fra venner til venner, og gikk den ene tingen førte til den andre. Til slutt ble det omkring 70 000 kroner jeg kunne ta med meg tilbake til Guatemala.

Hetland dro tilbake med medisiner og betalte for barnas legebesøk. Etter dette besøket, var virkelig gnisten tent.

Ida med barna i Guatemala.

Ida med noen av barna på barnehjemmet i Guatemala.

Foto: Idas Hjelpefond

Egen hjelpeorganisasjon

– Jeg tenkte, at hvis det er så "enkelt" å samle inn penger, er det bare til å starte en hjelpeorganisasjon og begynne arbeidet, sier hun.

Og derav startet hun organisasjonen "Idas Hjelpefond".

Etter som tiden har gått, har flere blitt interessert i Idas prosjekt. Barnehager og skoler hjelper til hvert år.

– Bryne skule er en av skolene som virkelig hjelper til. De har satt i gang store prosjekter og hvert år er de med på å samle inn penger til "Idas Hjelpefond".

Bred studiebakgrunn

Hetland har en bred studiebakgrunn, med master i økonomi og ledelse fra England og Stavanger. Nå får hun utvidet sitt nettverk i det hun brenner aller mest for, som masterstudent i utviklingsøkonomi i New York.

– Jeg har skaffet meg et bra kontaktnettverk her nede, og har blitt enda mer inspirert til arbeidet i Guatamala. Her treffer jeg folk som holder på med det samme og på den måten kan vi inspirere hverandre. Personlig har det vært utrolig bra å være her, sier hun.

Ida i Guatemala.

Ida med et av barna som har fått hjelp av Idas Hjelpefond.

Foto: Idas Hjelpefond