NRK Meny
Normal

Spillet om Stadion

Fotballklubben. Kommunen. Banken. Og en gruppe aksjonærer. Hvem ender opp med premien som egentlig ingen vil ha: Viking stadion. Her er en forklaring på spillet om praktanlegget i Jåttåvågen.

Viking stadion

Hvem skal eie Viking stadion?

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Året er 2004. Hvert sete er opptatt. Dansken Mads Timm, som er innleid fra selveste Manchester United, scorer det første Viking-målet på klubbens nye storstue. Store drømmer og the sky is the limit. Over 13.000 tilskuere jubler. I 2017 er Mads Timms låneopphold, de store drømmene, og de fulle setene, for lengst historie.

Men dette er ikke historien om hvordan alt gikk galt.

Dette er et forsøk på å forklare det som skjer nå. I avisene. På radio. På TV. Og mest av alt: bak lukkede dører på styrerom og politikerkontorer. Nemlig spillet om Viking stadion. Et flott anlegg. Som egentlig ingen vil ha.

Publikum på Viking Stadion

Fullt hus på Viking-Molde i 2004.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Gjelden

Vi begynner med starten. Det kostet å bygge stadion. Viking måtte ha penger og en tomt. Kommunen bidro med begge deler. 50 millioner fra bykassen og en tomt til 20 millioner. Derfor har kommunen to pantekrav på til sammen 70 millioner knyttet opp mot Viking stadion. I tillegg er det et krav på 8,8 millioner knyttet opp mot treningsbanen, men dette lånet er nesten nedbetalt.

 • Så først og fremst: husk kravene på til sammen 70 millioner kroner

Så går vi til banken. Sparebank 1 SR-Bank har pantsikret lån på til sammen 60,5 millioner kroner. 55 millioner av disse har 1.-prioritet. Hva det betyr? Det kommer vi tilbake til.

Banken har to pantekrav knyttet til Viking stadion.

 • På 55 millioner kroner og 20 millioner kroner

Gjelden til Viking i dag er totalt 72,4 millioner kroner. Til nyttår vil den være 75 millioner.

Kravene som er nevnt over er prioritert i en spesifikk rekkefølge. Går Viking Fotball AS, som eier Viking stadion, konkurs så vil en bostyrer selge stadion. Da vil den som ha kravet som har førsteprioritet få pengene sine først. Så er det den som har nummer to, tre osv. Slik er prioriteringsrekkefølgen:

 1. Sparebank 1 SR-Bank med sitt pantekrav på 55 millioner kroner
 2. og 3. Stavanger kommune med pantekravene på til sammen 70 millioner

4. Sparebank 1 SR-Bank med sitt andre pantekrav på 20 millioner

Denne rekkefølgen har blitt viktig i spillet om stadion. Det er naturlig nok best å ha kravet som er nummer 1 på listen. Men hvor mye er den plassen verdt? Og hva vil skje hvis Viking Fotball AS går konkurs?

Åpningen av Viking stadion i 2004

Ordfører Leif Johan Sevland (H), som står som nummer to fra venstre, åpnet Viking stadion i 2004.

Foto: Hansen, Alf Ove / Alf Ove Hansen

Klubbstrukturen

Du stusser kanskje for at det står Viking Fotball AS og ikke bare Viking i forrige avsnitt? Det er fordi Viking ikke bare er Viking. Det er Viking Fotball AS, Viking stadion AS og Viking Fotballklubb, eller Viking FK.

Aksjonærene, Rugland, Maaseide, banken og så videre, eier Viking Fotball AS, som igjen eier Viking stadion AS. Viking Fotball AS er driftsselskapet som samarbeider med Viking FK, fotballagene. Dette er viktig å forstå for å skjønne hva som vil skje ved en eventuell konkurs.

Men da går vi videre, og endelig kan vi begynne å snakke om det som er diskusjonstemaet i dag. Viking Fotball AS trenger mer penger og mindre kostnader. Derfor vil man selge eller leie ut Stadion. Ellers er det ikke så mye å hente penger fra. Utenom spillerne da. Men verken kommunen eller banken vil kjøpe fotballspillere. Så da er det Stadion.

Styreleder Ole Rugland i Viking må svare på spørsmål fra pressen

Aksjonær Ole Rugland.

Foto: NRK

Kjøpe eller leie

Og nå kommer vi til det kompliserte. Heng med nå. Prøv i alle fall. Det blir en oppsummering til slutt.

Viking Fotball AS trenger penger, og har derfor snudd seg til kommunen. Vil de kjøpe eller leie Stadion? Rådmannen i Stavanger har skissert en del forskjellige alternativer. Her er en forklaring på hva de vil bety og hvordan de vil være positive eller negative for de tre partene som er involvert: Fotballklubben, kommunen og banken.

Alternativ 1: Kommunen kjøper Stadion på markedsmessige vilkår eller Stadion blir overdratt til kommunen:

Fordeler og ulemper for Viking med denne løsningen:

+ kan slippe driftskostnader tilknyttet Stadion

+ får mindre gjeld

– blir ikke gjeldfri med den verdsettelsen av Stadion som den er nå

– er avhengig av en leieavtale med kommunen

 • Men det er en kompliserende faktor til: I avtalen mellom kommunen og Viking står det at kommunen skal få 70 millioner kroner hvis Stadion overdras til nye eiere. Viking har bedt kommunen slette pantekravet på 70 millioner. Hva vil dette bety ved et eventuelt kjøp av kommunen? Og hvorfor skulle kommunen i det hele tatt vurdere å gjøre noe sånt? Jo, fordi da Viking bygde Stadion, solgte kommunen eiendom som Viking hadde disponert på Eiganes. Overskuddet skal ha vært 70 millioner kroner. Men kommunen vil ikke slette pantekravet på 70 millioner. 70 millioner er uthevet fem ganger i dette avsnittet. Det er en grunn til det.

Fordeler og ulemper for Stavanger kommune:

+ får kjøpe Stadion for langt mindre enn den kostet da den ble bygget

+ Det er mangel på fotballbaner i Stavanger, og spesielt på Hinna ifølge NFF sine behovsvurderinger. Overtakelse av Stadion og anlegget rundt vil bedre situasjonen

+ i fagplan idrett står det at Stavanger trenger et toppfotballanlegg som tilfredsstiller NFF sine krav. Dette anlegget skal egentlig være på Madla/Revheim, men det spørs om det trengs hvis kommunen overtar Stadion. Bydelsklubber som rykker opp til 1. divisjon kan bruke dette anlegget i fremtiden.

+ kommunen får bruke stadion på offentlige arrangement, treningstid og til andre ting som interesserer kommunen

– kan overta driftskostnader

– Sparebank 1 SR-Bank krever å få betalt de 45 millioner kronene som fortsatt gjenstår av stadiongjelda

– hva skjer med kravene utover det kommunen betaler for Stadion?

– hva blir inntektene på Stadion?

 • Per nå virker kjøpeløsningen som den flertallet i bystyret i Stavanger kan enes om, men usikkerheten er stor. Spesielt Frp med Christian Wedler i spissen har frontet denne løsningen, så lenge overtakelsen skjer på markedsmessige vilkår. Kommunen er imidlertid ikke interessert i å betale 45 millioner kroner til banken. Taksten på Stadion ble nylig satt til 24 millioner.
  Christine Sagen Helgø

  Ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø (H).

  Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fordeler og ulemper for Sparebank 1 SR-Bank:

+ hvis kommunen sier ja til kravet om at banken skal få sine 45 millioner

– banken er aksjonær også, eier 5,98 prosent av driftsselskapet, hva vil det betyr for eieren Sparebank 1 SR-Bank?

Alternativ 2: kommunen leier tid på Stadion for en lengre periode

 • Falt du av etter forrige alternativ? Hvis ikke, pluss til deg også. Nå blir det vanskelig, så følg nøye med. Hva om klubben leier tid på Stadionanlegget? For eksempel 50 prosent av tida for 40 år. Rådmannen har skissert en løsning der kommunen betaler forskuddsleien. Dette skal være et lån som blir betalt mens tiden går. Men rådmannen mener dette lånet bør ha førsteprioritet. Der ligger diskusjonen, hvordan få til det?

Fordeler og ulemper med denne løsningen for Viking:

+ beholder eierskapet til Stadion

+ for løst sine umiddelbare pengebehov. Kan hente mer penger umiddelbart på denne måten enn ved et salg

+ kan bruke penger til å betale ned på gjeld til blant annet banken

+ kan slippe noen driftskostnader

+ banken har også sagt de kan stille garanti for deler av lånet som følger av denne løsningen

– mister delvis kontroll over Stadionanlegget

– må sannsynligvis bruke en del av pengene til å betale ned på gjelden til banken

Fordeler og ulemper for Stavanger kommune:

+ kan slippe deler av driftskostnadene

+ dekker deler av behovene som er nevnt under forrige alternativ

+ er ikke like bundet til Stadion

– må ha velvilje fra banken for å gå med på denne løsningen. Banken må vike fra sin førsteprioritetspant, og skyve på sin fjerdeprioritetspant, altså pantene på 55 og 20 millioner kroner som er nevnt tidligere. Banken er villig til å gjøre det, men det spørs om vilkårene som er satt er interessante for kommunen. De kommer snart, vær tålmodig

– kan måtte betale deler av driftskostnadene

– eier ikke Stadion og kan dermed ikke selge det heller

– kan bli mer «bundet» til Stadion, og det kan derfor sitte enda lenger inne å la Viking gå konkurs ved en senere anledning

Fordeler og ulemper for Sparebank 1 SR-Bank:

+ vilkårene banken har satt for å gå med på denne løsningen er at banken skal ha innfridd den delen av gjelden som knytter seg til finansieringa av Stadion. Det utgjør i dag 45 millioner kroner. Får de dette, så kan vike prioritet og kommunen slippe foran i køen. Det betyr at den resterende summen, flyttes bakover på lista med prioriteringsrekkefølgen. Den som er under avsnittet om «Gjelden». Husker du den? Scroll opp og sjekk én gang til. Ja dette er vanskelig. Banken er også villig til å gå inn som garantist for deler av lånet som Viking vil få som følge av leieløsningen. Men dette lånet skal jo egentlig ikke nedbetales, det betaler seg på en måte selv med tida, så da kan man spørre seg, hvor stor er egentlig risikoen for banken? Var denne vanskelig å forstå? Ok her er en enklere forklaring: Skal kommunen leie Stadion, vil banken ha mesteparten av pengene sine først

Thor Christian Haugland

Thor-Christian Haugland fra Sparebank 1 SR-Bank.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

+ på denne måten vil Viking sannsynligvis komme best ut av det økonomisk, noe som er en fordel for banken også, som også er aksjonær, i tillegg til lånegiver

+ kommunen binder seg mer til Stadion, samtidig som Viking fortsetter som ansvarlig som gjelden. Kan det tenkes at det sitter enda lenger inne for kommunen å la Viking gå konkurs ved en senere anledning?

– har tilbudt seg å stille som garantist for deler av nytt lån

 • Per nå er det ingen politiske partier i Stavanger som støtter denne løsningen. Det er mange ubesvarte spørsmål rundt denne løsningen. Hvor lenge skal kommunen leie Stadion? Hvor mye kan de bruke den da? Hva vil det koste? Banken ønsker denne løsningen, og sannsynligvis Viking også, men det er kommunen som må punge ut.

Alternativ 3: saken legges i bero

Skrekkscenarioet til Viking og aksjonærene. Da kan Viking Fotball AS gå konkurs, noe som kan få store konsekvenser. Men før vi kommer til dette, får vi vel gå gjennom fordelene og ulempene med denne løsningen også.

Eirik W. Henningsen

Daglig leder i Viking Fotball AS, Eirik Henningsen.

Foto: Vetle Jåsund/NRK

Fordeler og ulemper for Viking:

+ ... hmmm ... ingen egentlig, eller det kan legge mer press på aksjonærene som kan redde Viking Fotball AS. Dermed beholder de Stadion, og klarer seg økonomisk. Det har skjedd før. Men hvor lenge til neste krise? Må ta store kutt i satsinga foran neste sesong uansett

– driftsselskapet kan gå konkurs, og da selges Stadion

Fordeler og ulemper for Stavanger kommune:

+ tar ikke over «ansvaret» for Viking, og kan presse aksjonærene til å handle

+ kan spare penger

+ kan bli «kvitt» aksjonærene og kjøpe Stadion billigere av bostyrer ved en eventuell konkurs

– kan risikere å sitte igjen med ingenting. Hvis Viking Fotball AS går konkurs og bostyrer selger Stadion til andre enn kommunen for under 75 millioner kroner, ja da får ikke kommunen noe

– banken kan få kontroll over Stadion

Fordeler og ulemper for Sparebank 1 SR-Bank:

+ får pengene sine først hvis Stadion selges, og vil dermed få en slags kontroll over Stadion

– er ikke sikkert Stadion selges for 55 millioner, altså det som er knyttet til førsteprioritetspantet

– er ute som aksjonær ved en konkurs

– hva skjer med resten av gjelden?

 • Et stort mindretall i bystyret i Stavanger, med Ap, SV og MDG i spissen, vil ikke blande seg inn i Stadion-trøbbelet og mener Viking og aksjonærene må klare seg selv. Men det store spørsmålet er jo, hva skjer om Viking Fotball AS går konk?

Ved en konkurs

Det er blitt meldt flere ganger at Viking kan havne helt nede i 7. divisjon ved en konkurs. Motstanderne kan bli bydelsklubbenes 2. og 3. lag. Men det er faktisk ikke sikkert det skjer. Går Viking Fotball AS konkurs, så må Viking FK klare seg alene. Husker du forskjellen? Scroll opp og les avsnittet om klubbstrukturen om igjen hvis ikke. Det er ikke så langt. I denne artikkelen i Dagsavisen RA så forklares det at Viking FK vil klare seg med et budsjett på ti millioner kroner i året. Det er ikke mye. Akkurat nå har de positiv egenkapital, men den kan ryke hvis de pådrar seg store utgifter. Da ryker lisensen. Og da blir det fort nedover i divisjonene.

Men det er kommunen og banken som sitter med nøkkelen. 11. desember blir D-dag. Da behandles saken i bystyret. Da kan det bli et av alternativene over. Eller noe helt annet. Torsdag 7. desember kom banken med et nytt alternativ. Viking restrukturere lånet på 55 millioner. Dette vil bety en langsiktig gjeld med 30 års nedbetalingstid og banken kan tilby avdragsfrihet for en periode. De kan gjøre gjelden lettere å håndtere. De spytter også inn kontanter. Men det er en forutsetning. De forlanger at gamle og nye aksjonærer spytter inn tilsvarende. De skrur også på sponsorengasjementet sitt betraktelig.

Da har banken fortsatt sitt førsteprioritetspant på 55 millioner. Viking vil da at de kommunen stryker gjelda på 70 millioner kroner. De mener Stadion på denne måten vil bli brukt til fotballformål, noe som er kravet i reguleringsplanene. Viking vil heller ha en langsiktig leieavtale med kommunen. Da kan flere bydelsklubber bruke anlegget. Banken vil også overta 49 prosent av aksjene i Viking stadion AS, altså selve Stadion. De vil også øke sitt sponsorengasjement betraktelig, og utelukker ikke at Viking stadion kan bli SR-Bank Arena i Aftenbladet.

Så da er det minst fem alternativer. Kommunen kjøper, leier, lar være eller aksjonærene spytter inn mer penger, eller banken restrukturer lånet. Eller det kan bli en helt annen løsning. Fortsatt har vi ikke nådd 11. desember. Kanskje går det bra. Kanskje fyller de setene på Stadion igjen. Kanskje kommer klubber fra kontinentet på besøk. Eller kanskje det blir Riska 3 eller Paradis 2. Spillet om Stadion er langt fra over. Kanskje er det noen som vil ha premien likevel.

Flertallet sier nei

Det har blitt søndag den 10. desember. Gruppeleder for partiet Høyre i Stavanger, John Peter Hernes, uttaler seg til Rogalands Avis, på vegne av flertallet.

Nå sier han at fleirtalspartiene i Stavanger går imot kjøp av Viking stadion. Heller ikke en forhåndsbetalt leie, eller å sie fra seg pantet på 70 millionar kroner er aktuelt nå, sier Hernes.

Men så legger han til ein ting: – Det er ennå tid før bystyret skal avgjøre saken på mandag.