Bøndene er positive til det motsatte er bevist

For første gang skal en Frp-statsråd forhandle med bøndene om jordbruksavtalen. For bøndene kan det bety lite penger på bordet, men de vil gi Listhaug en sjanse.

Ola Andreas Byrkjedal

Ola Andreas Byrkjedal er spent på hva statsråd Listhaug har å tilby. For første gang skal en Frp-statsråd forhandle med bøndene på vegne av staten.

Foto: Magnus Stokka

Det brekes fra alle kanter i fjøset til Ola Andreas Byrkjedal. Blant alle de lodne, nyfødte lammene i sausefjøset stå bondelagslederen i Rogaland.

– Det er en ekstra fin tid å være bonde på. Når du får nytt liv i fjøset, og det grønnes på marka er det fantastisk å drive gård.

Han nyter våren med både grønne enger og nyfødte lam, men snart begynner det som kan bli vårens mest spennende eventyr: jordbruksoppgjøret. Fredag legger bøndene fram sitt krav til staten.

– Det er klart at vi vet hva både Høyre og Frp har vist i sine landbruksmeldinger tidligere. Høyre vil ha et kutt i en størrelsesorden på 1,5 milliarder kroner, mens Frp vil kutte opp mot 6,5 milliard. Det er en regjering vi ikke har forhandlet med tidligere, så det blir nok ekstra spennende, sier Byrkjedal.

Jordbruksforhandlingene i 2010, Torbjørn Norland i midten.

Torbjørn Norland (i midten) har vært engasjert for bøndenes inntekt lenge. her fra jordbruksforhandlingene i 2010.

Foto: Norsk Bonde- og småbrukarlag

Håper Listhaug har fått nytt syn på saken

Men selv med Senterpartiet i regjering har ikke jordbruksoppgjøret alltid vært en hyggelig opplevelse. For to år siden låste det seg fullstendig, og det ble protestert og markert landet over.

Og selv om bøndene har sine forventninger, eller mangel på sådanne, så har de et håp om at landbruksminister Sylvi Listhaugs rundtur i Norge kan ha gitt henne et nytt syn på saken.

– Hvis vi skal se på hva Frp har stått for i opposisjon, så er ikke det noe som fremmer norsk matproduksjon. Vi håper jo at de har tatt virkeligheten innover seg når de nå har kommet i posisjon, sier Torbjørn Norland.

Han er nestleder i Norsk Bonde- og småbrukerlag i Rogaland, og er med i den nasjonale forhandlingsgruppa. Og selv om de vil stå på sitt vil de ikke avskrive Listhaug ennå.

Kampvilje hos bøndene

– Jeg er i grunnen positiv til det motsatte er bevist, sier Norland.

Også Byrkjedal har troen i behold.

– Jeg har den oppfatningen at hun har fått en del inntrykk på den turneen hun har hatt, hun har jo vært i nesten alle fylkene, og jeg håper hun har fått se hvordan det er å drive landbruk i Norge.

Bøndene er klare på hva de vil ha av statsråden, inntektsnivået må opp. Og hvis ikke staten kommer bøndene i møte et stykke på veien, kan det låse seg tror Byrkjedal.

– Det er stor kampvilje blant bøndene om det låser seg. Men det skal være sagt at jeg håper vi får en forhandlingsløsning med denne regjeringen.