Spellemann flytter til Stavanger

Norges største musikkfest inntar det nye konserthuset i Stavanger med et tiårsperspektiv. Byen planlegger en Spellemannfestival i tillegg til selve utdelingen.

Spellemann 2011

Spellemannprisen er den gjeveste kvelden i året for norsk musikkindustri. Fra og med neste år skal den arrangeres i Stavanger. Her fra utdelingen av fjorårets spellemann.

Foto: Eyeworks Dinamo

Stavanger konserthus

Spellemanns nye tilholdssted.

Foto: Eirin Larsen / NRK
Morten Abel

Spellemannambassadør Morten Abel.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Dette er en fantastisk god nyhet! For Spellemannprisen, Stavanger, konserthuset, innbyggerne, småscenene, musikkmiljøet. For alle, sier Morten Abel.

Artisten med fire spellemannpriser på peishylla gleder seg stort over at Norges viktigste musikkpris skal deles ut i hjembyen Stavanger de neste årene.

– «Funky town» nummer én

Spellemannprisen skal nemlig arrangeres i nyåpnede Stavanger Konserthus, og sendes på NRK 1 lørdag 23.03.2013.

– Det blir en kreativ landsby der hele musikkmiljøet møtes. Stavanger er «funky town» nummer én, så dette blir en utrolig kjekk fest. Vi gleder oss til å være verter for landets beste musikkfest, sier Abel.

Stavanger kommune, Stavanger konserthus, NRK og Spellemann AS har alle et langsiktig perspektiv på å bygge opp Spellemann til et stort kvalitetsarrangement med flere aktiviteter i Stavanger.

Spellemann 2011

Spellemannprisen er en fest for musikkbransjen og for tv-seeren hjemme.

Foto: Eyeworks Dinamo

Et tiårsperspektiv

Petter Wallace

Petter Wallace er eksternsjef i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Spellemann er et nasjonalt arrangement, og etter å ha vært i Oslo i mange år gleder vi oss stort til å arrangere Spellemann i det nye konserthuset i Stavanger, sier Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS.

NRK planlegger storproduksjon fra de to salene i Stavangers nye storstue. Den første avtalen en bindene i tre år, med opsjon på tre år til. Den er inngått med et tiårsperspektiv.

– Med det nye konsertbygget i Stavanger har Norge fått et helt nytt og uovertruffent møtested utenfor Oslogryta, og det er helt naturlig for NRK å flytte en av de mest prestisjefylte faste sendingene våre dit, som et ledd i vår satsing på å lage og sende programmer fra hele landet, sier Petter Wallace, eksternsjef i NRK.

Nyåpnet konserthus

Det nye konserthuset i Stavanger åpnet for fullt fredag 14. september, og er nå i gang med en hel uke med husvarming. På fredagen startet åpningen med blant annet lydsafari, mens det på lørdag ble arrangert en spektakulær åpningskonsert.

Jarle Bernhoft er årets Spellemann 2011

VIDEO: Jarle Bernhoft ble årets Spellemann 2011.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby er styreleder i Spellemann AS.

Foto: Advokatfirmaet Grette
Christine Sagen Helgø og Per Harald Nilsson

Christine Sagen Helgø, ordfører og styreleder for konserthuset, og Per Harald Nilsson, konserthusdirektør.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Etter å ha vært på den storslagene åpningen av Stavanger konserthus lørdag, og opplevd det entusiastiske publikumet på nært hold, er vi sikre på at vi har gjort et godt valg når Spellemann nå skal arrangeres i Stavanger de neste tre år, sier Thorsby.

Stavanger konserthus har to store saler, med en samlet kapasitet på ca. 2.500 publikummere. Huset er også svært tilrettelagt for store medieproduksjoner.

Lanserer Spellemannsfestivalen

Stavanger skal utvide Spellemannprisen ved å arrangere en Spellemannfestival som ramme rundt selve utdelingen. Det skal holdes flere konserter på mindre scener rundt i byen i forkant av arrangementet.

– Dette kommer til å prege hele byen, og vi skal utvikle det til å bli enda større enn det det er i dag. Vi skal ta i bruk absolutt hele bygget, og i tillegg supplere med scener rundt i byen. Det blir et enormt bransjetreff, sier Per Harald Nilsson, administrerende direktør i Stavanger konserthus.

Nilsson og Christine Sagen Helgø, ordfører i Stavanger og styreleder for konserthuset sprettet champagnen i dag.

– Dette vil styrke Stavanger som musikkby ganske kraftig. Det er et utrolig kontaktnett som møtes i byen disse dagene, sier Nilsson.

Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus

Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Mye mer enn en prisutdeling

– Vi skal få til å være en god vertskapsby som tilføyer enda mer til utdelingen. Alle de beste i norsk musikkbransje kommer til Stavanger og det må vi bruke for alt det er verdt, sier Sagen Helgø.

– Kommunen skal bidra med en strategi for å gjøre det til så mye mer enn en prisutdeling, legger hun til.

Spellemann 2011

Rød løper under Spellemann 2011.

Foto: Eyeworks Dinamo

Morten Abel, som en av de fremste representantene for musikkbyen Stavanger, blitt også ekstra inspirert av storsatsingen på hjemmebane.

Inspirerer muligheten til å vinne priser på hjemmebane, til å lage ny musikk?

– Ja det gjør jo det, men jeg må la ungene slippe til. Dette er motiverende for alle som driver med musikk i regionen, sier Abel.

Sponsorfinansieres

Flytting av Spellemannprisen finansieres av sponsorer i Stavanger, det brukes ikke én offentlig krone.

De tre stavangerbedriftene Skagen AS, Sparebank 1 SR Bank og Aker Solutions har gått inn som nasjonale hovedsponsorer av Spellemannprisen i Stavanger.

De to Radisson hotellene og tre Choice hotellene i Stavanger er også sponsorer.

Spellemann 2011

Det skal også settes opp storskjermer i de to salene i konserthuset i Stavanger. Her fra fjorårets utdeling.

Foto: Eyeworks Dinamo