NRK Meny
Normal

Det går mot tøffe nedskjæringer i Haugesund

De nye politiske samarbeidspartnerne i Haugesund vil ha en gjennomgang av de to store sektorene helse- og omsorg og oppvekst når de nå skal frem med sparekniven.

May Britt Vihovde og Arne-Christian Mohn

Haugesunds påtroppende politiske toppledere, May Britt Vihovde (V) og Arne-Christian Mohn (Ap) går inn i sine siste uker som ansatte på Haugesund sjukehus. Mohn er kirurg, men nå blir sparekniven hans nye redskap.

Foto: ROSA IREN VILLALOBOS / NRK

– Fremdeles kan vi ikke si konkret hvem som vil merke det best. Først må vi avvente Statsbudsjettet, som er klart syvende oktober, sier påtroppende ordfører Arne-Christian Mohn.

Allerede har byens befolkning merket sparekniven, som kommer som følge av Terra-skandalen. I slutten av august ble Stølen sykehjem lagt ned, og mange eldre ble lagt på dobbeltrom ved de andre institusjonene, i påvente av det nye senteret som skal åpne.

Mohn sier at saken kommer opp som et oversendelsesforslag for bystyret i oktober.

– Vi kan ikke gjenåpne Stølen. Sykehjemmet er ikke godkjent. Det vi kan se på, er om vi kan korte ned tiden de eldre må bo på tomannsrom, sier Mohn.

Haugesund rådhus

Haugesunderne vil merke at

Ingen løfter

Astri Pedersen har engasjert seg i saken om nedleggelsen av Stølen sykehjem, og har kjempet for de eldre som er blitt lagt på tomannsrom. Hun har samlet inn flere tusen underskrifter, og levert dem på rådhuset. Hun gir seg ikke.

– Jeg håper de snur, og innser at de har gjort en stor feil, sier Pedersen.

Men det kommer ingen løfter fra politikerne med det første.

Folk vil merke innsparingene

Den nye varaordføreren, May Britt Vihovde kan ikke love at det ikke blir flere kutt. Byens befolkning vil merke innsparingene, mener hun.

– Det er klart at det vil merkes. Noen av tjenestetilbudene kan bli dårligere enn de er i dag. Det vi har sagt er at vi i størst mulig grad vil skjerme de svakeste gruppene i samfunnet, sier Vihovde.

– Kan det bli flere nedleggelser?

– Jeg kan ikke gå ut og love at det ikke blir nedleggelser. Vi må ha en grundig gjennomgang av hele kommunen, sier hun.