Hopp til innhold

Spår gode tider for oljeindustrien fra 2017

Oljeservicebransjen vil bli svekket med 14 prosent i løpet av 2015 og 2016, men det blir oppgang allerede fra 2017, er konklusjonen i en ny rapport fra Rystad Energy.

Statssekretær Kåre Fostervold (t.v.) åpnet mandag offisielt Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen

Det er fortsatt nyåpninger i Nordsjøen. Statssekretær Kåre Fostervold åpnet forrige mandag offisielt Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen. Etterpå fikk han en omvisning på anlegget av plattformsjef Helleik Rabbe.

Foto: Skårdalsmo, Kristian / NTB scanpix

– Våre prognoser er mer optimistiske enn Oljedirektoratets (OD), og vi tror vi har godt belegg for dette, sier Markus Nævestad, senior prosjektleder i Rystad Energy.

I januar la Oljedirektoratet frem sine fremtidstanker, og oljedirektør Bente Nyland var svært pessimistiske med tanke på fremtida. Stikkordene var utflating, ingen topp og ingen bunn.

Mener markedet vil stige fra vinteren 2016

Oljeforsknings- og analysesselskapet Rystad Energi er mer positive når de i dag legger fram sin kvartalsvise rapport om utviklingen i leverandørmarkedet til oljeindustrien i Norge.

Markus Nævestad

Markus Nævestad, senior prosjektleder i Rystad Energy.

Foto: Rystad Energy

Oljedirektoratet spådde videre nedgang helt til 2018, men Rystad Energy mener sine beregninger viser at markedet vil være på vei opp igjen fra slutten av 2016.

– Hovedbudskapet er at vi har et par tøffe år foran oss, men at det er lys i enden av tunnelen, sier Nævestad.

Flere nye feltutbygginger i kikkerten

Dette skjer til tross for at de fire feltutbyggingene Johan Castberg, Snorre 2040, Vette og Tommeliten Alpha har blitt flyttet til etter 2020.

– Det som trekker opp er selvfølgelig giganten Johan Sverdrup, men også felt som Maria, Zidane, Snadd og Gullfaks Rimfaksdalen, samt ferdigstillelsesarbeid på Martin Linge, Aasta Hansteen og Gina Krog, sier Nævestad.

Rystad Energy spår en nedgang på 12 prosent i 2015 og 2 prosent til i 2016, før det vil stige med 5–6 prosent i 2017 og tilsvarende opp årlig frem til 2020.

– Har vært verre før

Det er dårlige tider, og over 7.000 stillinger har forsvunnet i oljebransjen. I ni år har Rogaland hatt lavest arbeidsledighet i landet, men den massive nedbemanningen i oljebransjen har ført til at oljefylket har tatt igjen resten av Norge.

I rapporten understrekes det at det har vært langt mer dramatiske nedganger i markedet tidligere.

– Fra 1998 til 2000 falt markedet hele 23 prosent, og situasjonen var langt mørkere den gang enn nå. I ODs rapport fra 2001 forventet man at investeringene ville holde seg på 25 milliarder kroner fremover, mens de i realiteten økte til over 215 milliarder i 2014, sier konsulent Andreas Eraker.