NRK Meny
Normal

Spår dramatisk fall i oljeservice

EY tror den samla omsetningen i norsk oljeserviceindustri vil falle med 17 prosent i løpet av 2016. Og nedgangen vil fortsette i 2017, mener analytiker Espen Norheim.

 Espen Norheim

Oljeservice-analytiker Espen Norheim legger i dag fram EY sin oljeservicerapport på Energiåret-konferansen til Næringsforeningen i Stavanger.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Revisjonsselskapet EY (tidligere Ernst & Young) har undersøkt regnskapene til 1.113 norskregistrerte selskaper som leverer utstyr og tjenester til oljeindustrien. Selskapene har totalt 131.000 ansatte.

For to år siden var det ingen som hadde projisert denne utviklingen.

Espen Norheim, oljeservice-analytiker i EY

Og konklusjonen er klar: Krisen har hatt en markant innvirkning på oljeserviceselskapenes bunnlinjer. Selskapene hadde i 2015 en omsetning på 460 milliarder kroner. Dette er en nedgang på ni prosent siden 2014.

Ingen visste

– Tallene er ikke overraskende for oss nå, men for to år siden var det ingen som hadde projisert denne utviklingen. Vi har jo alle blitt rimelig overrasket over den oljeprisutviklingen som har vært de siste 18 månedene, sier analytiker Espen Norheim, som har ledet arbeidet med oljeservicerapporten i EY.

Vi sitter alle og nærmest kikker inn i tåka. Det har vært veldig krevende å prøve å synse noe om 2016.

Espen Norheim, oljeservice-analytiker i EY

Og det er ikke enklere å spå hvordan ting blir det kommende året, men Norheim og kollegene i EY har gjort et forsøk. Fra 2015 til 2016 forventer selskapets analytikere en nedgang på 17 prosent i oljeserviceindustrien, til en omsetning på 382 milliarder kroner.

– Det er snakk om en heftig nedgang. Det er krevende for hele industrien å måtte justere kapasiteten så betydelig fra ett år til et annet, sier han.

– Kikker inni tåka

Men Norheim presiserer igjen at dette er svært usikre tall.

– Vi sitter alle og nærmest kikker inn i tåka. Det har vært veldig krevende å prøve å synse noe om 2016.

– Det er stor usikker i forhold til når bunnen er nådd og når det stabiliserer seg, sier analytikeren, som legger til at dette er noe hele bransjen globalt kjenner på for tiden.

Men når kommer oppgangen – eller kommer den i det hele tatt? Enkelte oljeanalytikere spår at oljeprisen, som per i dag ligger på drøye 30 dollar fatet, vil stige i 2017. Andre har ment at oppgangen kommer allerede i år.

All usikkerheten tatt i betraktning, EY og Norheim er mer pessimistiske. For selv om han tror at oljeprisen vil stige igjen, kan det ta tid før dette skjer, og enda lengre tid før bransjen får tillit til en eventuell prisstigning.

– Vi ser at også 2017 kommer til å bli et krevende år, sier Norheim, som altså tror at ting vil snu en gang.

– Sverdrup vil hjelpe

Erling Kvadsheim

Erling Kvadsheim, direktør for næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Foto: Norsk Olje & gass

Bransjen selv mener at det vil komme en liten oppgang investeringsnivået på norsk sokkel i 2017 og 2018.

– Dette skyldes i stor grad Johan Sverdrup-feltet, sier Erling Kvassheim, direktør for næringspolitikk i bransjeforeningen Norsk olje og gass.

Men samtidig deler han langt på vei EYs betraktninger. For heller ikke Norsk olje og gass har tro på noen vending i 2017.

– Sånn situasjonen er i dag med en usikker og lav oljepris – og en usikker verdensøkonomi, er det vanskelig å si særlig skråsikkert når det snur, sier Kvassheim.