Hopp til innhold

Sp-politiker om Frps ferjeseier: – Tilbake til start

Frp jubler over kutt i ferjeprisene og kaller det en seier i forhandlingene. Geir Pollestad (Sp) mener Frp bare kutter en prisøkning de selv har innført.

Fedjebjørn i innseglinga til Fedje.

BUDSJETT-SEIER: Frp og mange med dem er glade for lavere ferjepriser. Men ifølge Sp-politiker Geir Pollestad har ikke Frp så veldig god grunn til å feire.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK

Søndag ble regjeringspartiene og Frp enige om revidert nasjonalbudsjett. Frp var tidlig ute med å kalle forhandlingene en seier og jubler over kutt i bompenger og at ferjeprisene reduseres med 25 prosent fra 1. juli.

Men leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), reagerer når Frp fremstiller reduksjon i ferjeprisene som en uforbeholden seier.

Pollestad mener Frp i realiteten bare har redusert ferjeprisene med samme beløp som de økte prisene med da de satt i regjering.

181 kroner i 2013, 186 i 2021

Pollestad viser til en utregning basert på tall han har fått fra samferdselsdepartementet i forbindelse med et skriftlig spørsmål han har stilt på Stortinget.

Ifølge Pollestads regnestykke har Frp forhandlet seg frem til en pris som er litt høyere enn i 2013, da Frp kom i regjering og overtok samferdselsdepartementet.

– Da skrudde de opp ferjeprisene, sier Pollestad.

Geir Pollestad

Geir Pollestad i Sp.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Han bruker et eksempel der en person med bil tar ferje fra Mortavika til Arsvågen i Rogaland. I 2013 kostet billetten 181 kroner. Ifølge Pollestads utregning kostet samme billett 248 kroner da Frp gikk ut av regjering i 2020.

Og et kutt på 25 prosent på 2020-prisen blir 186 kroner.

Pollestad mener Frp i regjering sørget for en utvikling i retning høyere priser og høyere avgifter.

– Frp feirer noe voldsomt, men vi er bare på vei tilbake til start. Det er rart at de er flinkere til å få til ting utenfor regjering enn da de satt i regjering og hadde samferdselsministeren, sier Pollestad.

Steffensen: – Uredelig

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) er blant dem som har brukt søndagen til å feire resultatet av forhandlingene om revidert budsjett.

– Det har vært en blanding av 17. mai og julaften på telefonen. Folk har heist flagget! Det har vært en veldig kjekk dag, sier han.

Roy Steffensen

Roy Steffensen i Frp.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Når det kommer til Pollestads utregning og uttalelser, har Steffensen følgende å si:

– Uredelig.

Steffensen viser til at Senterpartiet i sin tid stemte for å øke ferjeprisene på den aktuelle strekningen mellom Mortavika og Arsvågen. Dette skjedde i 2012.

– Pollestad «glemmer» å si at Sp stemte for å øke ferjeprisene, mens Frp stemte imot, sier Steffensen.

Flere nyheter fra Rogaland