Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: Hvilke viner skal en velge til mørk sjokolade Av Ingveig Tveranger (Windows Media 6.04)
Vi spiser mer og mer sjokolade. I løpet av de siste 20 årene har vi økt inntaket med over to kilo, og hver og en av oss spiser i snitt nesten ni kilo sjokolade i året.
Kakobønnene dyrkes rundt ekvator. De tørkes, eltes og deles opp til kakaosmør. Kakaomassen blandes med soyastoff, vanilje og sukker etter hvor bitter sjokoladen skal være.
Sjokolade kan være bitter og derfor regnet som fiende av vin. Men det er ikke riktig, for det finnes mer eller mindre gode kombinasjoner.
Med sjokolade på menyen
I restaurantverdenen er det skapt en trend med mørk sjokolade sammen med søte rødviner, portvin og madeira.
Ute i Europa har restauranter satt rene sjokolader på menyen, sammen med kaffe eller vin. Det er på vei til Norge også, men det dukker nok helst opp i de større byene.
Sjokolade er forbundet med nytelse og det er jo også vin.De har de samme arenaer og folk som jobber med mat og drikke ligger ofte foran i kreativitet.
Vi er vant til å få en kopp kaffe med sjokolade etter et godt måltid, men da bør kaffen være sterk, helst en espresso. Men nå kan vi også be om et glass søt rødvin til sjokoladen.