Hopp til innhold

Økokrim etterforsker ikke SOS Rasisme

- Dette viser at departementet ikke har noen sak mot oss.

Mapper hos SOS Rasisme

På hovedkontoret til SOS Rasisme i Haugesund står mappene med søknadene om medlemstøtte.

Foto: Arne Gunnar Olsen

Det er SOS Rasisme som selv melder at Økokrim ikke skal etterforske påstandene om medlemsjuks.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, ba i juni i år Økokrim vurdere om organisasjonen har brutt loven etter påstander om omfattende medlemsjuks.

Kjell Gunnar Larsen

- Dette er en sak som handler om politisk trakassering av en organisasjon som har brukt energien sin på å bekjempe rasisme i 25 år, sier hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

- Påstandene om oss er blitt vurdert i to år av en rekke instanser uten at det er blitt funnet noe som Økokrim vil engasjere seg i. Dette alene viser at departementet ikke har noen sak mot oss, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i en pressemelding.

Nå er saken sendt over til Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som ennå ikke har avgjort om den skal etterforskes der.

- Vi har ennå ikke bestemt om den skal etterforskes eller ikke, sier konstituert politimester Edgar Mannes

Krever tilbakebetalt millionbeløp

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet krever at SOS Rasisme, som har hovedkontor i Haugesund, betaler tilbake 5,2 millioner kroner i støtte.

I 2009 og 2010 startet departementet, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner en gransking av SOS Rasisme.

De tre instansene fant for høye medlemstall, fiktive medlemmer og investeringer i eiendommer med penger som var bevilget til antirasistisk arbeid.

SOS Rasisme hevder på sin side at investeringene ikke er i strid med regelverket, og at de ikke har drevet på med medlemsjuks. I følge organisasjonen selv har de 20 000 individuelle medlemmer, 8000 kollektive medlemmer og 200 lokallag.