Hopp til innhold

SOS rasisme er begjært konkurs

SOS rasisme har tidligere blitt dømt til å tilbakebetale 16 millioner kroner for å blant annet ha innrapportert for høye medlemstall. Nå er organisasjonen begjært konkurs.

SOS Rasisme

SOS Rasisme demonstrerer utenfor Oslo Tinghus i november 2011 i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Haugesundsadvokat Jens Otto Haugland er oppnevnt som bobestyrer etter konkursåpningen. Han mener det bare var et tidsspørsmål før SOS Rasisme ville bli begjært konkurs.

SOS Rasisme ble i 2011 dømt til å tilbakebetale 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Landsrådet saksøkte SOS Rasisme for å ha innrapportert for høye medlemstall og for å bryte regelverket for bruk av millionstøtten.

Avviste anke

Gulating lagmannsrett avviste i fjor høst å behandle SOS Rasismes anke av dommen.

I tillegg ble SOS Rasisme i en sivil sak i oktober i fjor dømt til å tilbakebetale 6,8 millioner kroner for medlemsjuks.

– Null verdier

– Det er ingen penger i SOS Rasisme. Når de har null verdier og krav mot seg på 10 millioner pluss, da er det bare et tidsspørsmål før noen som skulle ønske det, slår en konkurs, sier bobestyrer Haugland til NRK.

(Saken fortsetter under bildet.)

SOS Rasisme

Kjell Gunnar Larsen i februar i fjor, da lokalene til SOS Rasisme i Haugesund ble ransaket av politiet.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Ikke overrasket

SOS Rasisme er ikke overrasket over konkursbegjæringen. Det skriver hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, i en e-post til NRK.

«Vi var godt kjent med situasjonen og dette var ikke overraskende. Det har ikke vært virksomhet av betydning i SOS Rasisme det siste året, slik at det får ingen praktiske konsekvenser.», skriver han.

På spørsmål om hva organisasjonen gjør framover i saken, skriver Larsen:

«Vi gjør ikke mer med denne saken, vi har som bobestyrer sier ingen midler.»