NRK Meny
Normal

– Vil gjøre alt for å stoppe Borgervernet

Nye SOS Rasisime anmelder Borgervernet Rogaland for rasisme, og vil gjøre alt for å hindre «nazistisk og hatefull propaganda» fra gruppen.

Nina Narvestad

Nina Narvestad i Nye SOS Rasisime mener Borgervernet Rogaland bryter loven, og går til anmeldelse. Det er rasisitiske ytringer på flygeblader som er bakgrunnen, sier Narvestad.

Foto: Ole Andreas Bø

– Det er ikke en menneskerett å gjøre Norge og Rogaland mer farlig for innvandrere, meningsmotstandere, jøder og muslimer, sier leder Nina Narvestad i Nye SOS Rasisme.

I en pressemelding opplyser hun at organisasjonen vil gjøre alt de kan for å hindre at Øystein Vaule i «Borgervernet Rogaland» får spre sitt budskap på Sølvberget.

Onsdag 26. mars skal Vaule delta i debatten «Fram i lyset? Debatt om rasisme, borgervern og ytringsfrihet» ved kulturhuset Sølvberget i Stavanger.

– En mann som prøver å importere voldelige nazister fra Sverige til Norge i opprettelsen av Nordfront.net kommer vi til å gjøre hva vi kan for å stoppe, sier Narvestad.

Forstår ikke hvorfor anmeldelsen kommer

Flygeblad

Slik ser flygebladene Borgervernet Rogaland har delt ut til flere husstander i Sandnes og Gjesdal kommune.

Foto: Eirik Gjesdal
Øystein Vaule

Leder i Borgervernet Rogaland, Øystein Vaule, forstår ikke hvorfor SOS Rasisime anmelder organisasjonen han representerer.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Organisasjonen skal levere anmeldelse i Stavanger og Sandnes i løpet av dagen.

Forrige helg delte Borgervernet Rogaland ut 2000 flygeblader med sterke advarsler mot asylmottak og innvandring.

– Jeg har null forståelse for denne anmeldelsen og lurer på hvilket grunnlag de har. Det overrasker meg hvis politiet vil etterforske dette når vi har så mange andre viktige saker å prioritere, sier Vaule til NRK.

Narvestad og Nye SOS Rasisime skriver i anmeldelsen at Borgervernet Rogaland er tilknyttte og representerer Nordfront Norden. En organisasjon de hevder sprer «nazistisk og hatefull propaganda».

– «Borgervernet Rogaland» har begått en straffbar handling etter norsk lov, og må få konsekvenser for innholdet av løpesedlene som ble delt ut. Løpesedlene kan kun spores direkte til Øystein Vaule, så det er han som eventuelt må ta konsekvensene av de straffbare handlingene, skriver organisasjonen i sin anmeldelse.

Anmeldelsen henviser til Straffelovens paragraf 135A (ekstern lenke), også kalt rasismeparagrafen av flere.