Hopp til innhold

Søppelspanna får delvis skylda for at det flyter

Det er brukt syv år på å finne fram til nye, designriktige søppelspann som nå er plassert i sentrumskjernen av Stavanger. Men uten lokk blir de et festfat som måkene kan fråtse i.

Måker

Søppelspanna gjør det enkelt for måkene å forsyne seg.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

På tross av investeringene flyter søppelet i gatene i Stavanger sentrum hver helg. Det hjelper heller ikke at måkene og fuglene i havna forsyner seg godt fra søppelspanna.

– Det er rett og slett ikke gode nok søppelspann, sier varaordfører i Stavanger kommune, Bjørg Tysdal Moe.

Hun erkjenner at de nye søppelspannene med flott design ikke er optimale.

– Når det ligger så lite boss som i dag, så er det ingen problem, men når søppelet kommer litt til overflaten, så kommer måkene og tar det. Her er vi nødt til å gjøre noe, sier varaordføreren.

I et åpent brev til innbyggerne i Stavanger, håper kommunen å nå ut med sitt budskap: Det er altfor mye søppel som flyter rundt omkring. De ber folk om å ta ansvar.

– Stor belastning

Men det er ikke bare fuglene som synder. Mange folk forsøpler også i gatene.

– Jeg tror det er begge deler. Det er ikke tvil om at det er folk som kaster fra seg matrester og papir i byen natt til lørdag og søndag, men så ser vi også at måkene går nedi søpla, sier Tysdal Moe.

– Dette er en stor ekstra belastning for oss som rydder, sier Thomas Sigurd Larsen.

Slik ser det ut i en av landets største byer etter en fredag med fest i byen. Mange kaster bosset der de står og går, til tross for 34 søppeldunker i bykjernen.

SE VIDEO: NRK ble med Thomas Sigurd Larsen i Stavanger kommune på rydderunden grytidlig lørdag morgen. Han mener at restauranter som ikke rydder opp bør få bøter. Foto/redigering: Kees Fjellvang.

Vil aksjonere

Larsen har ansvar for opprydning i Stavanger kommune. Hvert år brukes det seks millioner kroner på å holde byen ren. Larsen er oppgitt over folks holdning.

– Jeg har ikke sett et eneste menneske som har ryddet her, men det er ikke så farlig, for vi kommer og tar det. Det går igjen stort sett over hele linja hver eneste dag, men spesielt i helgene, sier Larsen.

Tysdal Moe mener det må aksjoneres for at Stavanger skal bli en rein by.

– Vi må ikke gi oss før vi greier å få de rette søppelspanna, få serveringsstedene med oss og politiet. Jeg skulle gjerne ønske meg en aksjon, der vi setter plakater der det står: I dag aksjonerer vi for en rein by. Forsøpler du blir det bot, sier varaordføreren.