Hopp til innhold

Skogsidyller og praktfull utsikt

På østsiden av Gandsfjorden, mellom Dale og Sandnes, kan du velge og vrake i turgleder.

Utsikt fra Bjørndalsfjellet
Foto: Bjørn Grimen / NRK

 

Turveien til Kubbetjønn
Foto: Bjørn Grimen / NRK

Dersom du tar deg fram til parkeringsplassen på Øvre Gramstad i Sandnes, har du funnet søndagsturernes drømmested.
Du kan velge mellom strabasiøse "klatreturer" med storslått utsikt, en makelig rusletur i skog og mark, eller flotte turveier som kan trafikkeres av alle. 

 

Du kan gå i kø og treffe gamle kjente, eller du kan søke naturopplevelser i henimot total ensomhet. Et nett av stort sett godt merkede turløyper strekker seg ut i alle retninger. 

 Bjørndalsfjellet for den spreke bestemoren   

 

Tursti til Bjørndalsfjellet
Foto: Bjørn Grimen / NRK

Jeg valgte turen til Bjørndalsfjellet, selv om jeg verken er sprek eller bestemor. Da går du rett fram fra parkeringsplassen på Gramstad, i motsatt retning av Dalsnuten. 
Du følger de røde malingsklattene på stien i relativt makelig terreng et par kilometer, til du plutselig står ved foten av den høyeste fjelltoppen i området. 

Derfra er det rett opp, skikkelig bratt og kronglete. Jeg trengte noen pustepauser underveis, og var utrolig lettet da jeg nådde toppen.
Det er 200 meters høydeforskjell fra parkeringplassen og opp, og de fleste av disse høydemetrene kommer på de siste 200 løypemetrene!

Belønningen er fantastisk utsikt i alle retninger, Stavanger, Sandnes, Sola, Forus, Jæren, Lusivassdraget...
På toppen av verden, bokstavelig talt!

 Kubbetjønn for slappfisken  

 

Kubbetjønn
Foto: Bjørn Grimen / NRK

Ikke bli fornærmet, men til Kubbetjønn kan alle komme, også de som ligger i Barnevogn.
Det er tre kilometer langs "flate" turveien. Helt flat er den ikke, det kommer et par saftige motbakker før du er framme.

Kubbetjønn er en idyll midt inne i skogen. En flott plass å raste, med boltreplass for ungene rundt bordene og benkene som er satt opp der.Rundt Kubbetjønn finnes det rester etter flere husmannsplasser, og det bodde folk der fram til 1891.

 

Rasteplass ved Kubbetjønn
Foto: Bjørn Grimen / NRK

 

 Dalsnuten for den omgjengelige

 Det mest populære turmålet i området er Dalsnuten. Her kan du oppleve å gå i kø, sannsynligvis fordi veien er kort, og utsikten førsteklasses.

Fra parkeingsplassen fram til Revholstjønn ved foten av fjellet går du på opparbeidet turvei. Dersom du vil videre til toppen, krever det større innsats. Det er bratt og ganske ulendt her, men du klarer det, og det gjør de litt større ungene også. 

På bildet under ser du ned på Dalsnuten fra Bjørndalsfjellet, midt på bildet er parkeringsplassen på Øvre Gramstad som er utgangspunkt for alle turene 

Dalsnuten. FOTO: Bjørn Grimen/NRK
Foto: Bjørn Grimen / NRK