– Jeg har kastet bort mange meningsløse timer på Stortinget

Ketil Solvik-Olsen slakter dagens storting etter han har takket nei til en ny periode. Likevel håper han på å komme tilbake en vakker dag.

Ketil Solvik-Olsen

Mandag ble det klart at Ketil Solvik-Olsen gir seg på Stortinget på grunn av hensyn til familien.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen som denne uka overrasket mange med å takke nei til en ny stortingsperiode, tar et nådeløst oppgjør med norsk politikk og politikerne på Stortinget.

Solvik-Olsen sier til Klassekampen at det er flere grunnleggende problemer i landets folkevalgte forsamling.

– Meningsløse debatter

Lønna på 780.000 kroner er for dårlig, debattene er virkelighetsfjerne og innholdsløse, og unge, kunnskapsløse broilere får stadig flere posisjoner.

– Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har kastet bort på fullstendig meningsløse debatter i Stortinget, sier Solvik-Olsen.

Han illustrerer hvor liten påvirkningskraft Stortinget har ved å trekke frem statsbudsjettet. I et statsbudsjett på 1006 milliarder kroner, fikk finanskomiteen på Stortinget endret 30 millioner kroner.

– Det er en ganske liten brøkdel, slår han fast.

– Vi går mot et stadig mer ensartet storting der representantene har tilbrakt hele sitt yrkesliv i politikken. De har sterke meninger om næringsliv, men de aner ikke noe som helst om hva som faktisk foregår i norske bedrifter, sier han.

– Lite attraktivt

Om lønna sier han at for mange av de flinkeste i privat og offentlig sektor betyr en jobb på Stortinget at de må gå langt ned og dermed får en stor kostnad.

– Tjener du 1,2 millioner i året, er det en stor kostnad å skulle havne på Stortinget. Når du i tillegg tenker på all den dritten du skal ta som politiker, framstår ikke det valget som særlig attraktivt, mener han.

Solvik-Olsen sier partiene i altfor stor grad rekrutterer politiske talenter framfor folk med erfaring fra det virkelige arbeidslivet.

Vil tilbake

– Er dette den egentlige grunnen til at du ikke ville fortsette på Stortinget?

– Nei, grunnen er familien. Som samfunnsengasjert person ønsker jeg heller å bidra til å endre dette. Slik at Stortinget får en reel betydning. Det må vi sørge for at skjer ved et regjeringsskifte, sier han.

Han håper endatil at han en vakker dag kan komme tilbake til Stortinget, og bidra til at det blir et organ som fungerer slik han mener det bør gjøre.