Hopp til innhold

Solskolen

- Sjokksoling virker ikke. Det sier kommuneoverlege i Sola kommune, Terje Vevatne.

Soling
Foto: Scanpix

De fleste av oss har opplevd søvnløse netter på grunn av for mye nærkontakt med sola.

- Huden passer på alle organene våre, og er det største organet vi har. Derfor må vi beskytte huden optimalt. Det sier Anita Bjørkelund som selger solkremer i Sola-krossen.

- En god beskyttelseskrem koster mellom 100 og 200 kroner og er en billig livsforsikring. Solstråler skader cellene våre og for mye ødelegger huden din, så kan du dø - så enkelt er det......, sier Bjørkelund.

Sjokksoling

Kommuneoverlege Vevatne advarer mot sjokksoling.

Soling
Foto: Scanpix

- Har du kommet til et visst bruningsstadium så er det ingen vits å forlenge solingen og tro at du blir enda brunere. Noen ekstra dager soling gjør ikke at brunfargen varer lengre. Vårherre har skapt oss slik at hvis du porsjonerer solingen forsiktig ut, så holder du deg brun lengre. Ved sjokksoling kommer malanosittene, som lager brunfargen, helt i sjokk - vi jager dem inn i en for trang binge slik at de springer rundt hverande og dermed lager de ikke den brunfargen som de skal lage.

Kan du bli brun i overskyet vær?

- Ja, de lengste strålene til sola kan passere skylaget. Det blir ofte en fin solfaktor i skyet vær, spesielt hvis du er på fjellet, sier Vevatne.

Kommuneoverlegen sier noen familier bør være ekstra på vakt i sola.

- Folk som har hatt hudkreft i familien bør være ekstra forsiktige i sola. For vanlige folk er det ikke farlig å bli litt solbrent over kortere tid. Men blir du solbrent over lengre tid, er det også farlig, sier Vevatne.