NRK Meny
Normal

Hylles som den neste norske sjømathiten

Den er forholdsvis ny i norske farvann, men under bransjetreffet på årets Gladmat i Stavanger blei snøkrabba presentert som kanskje det neste store norske fra havet.

Snøkrabbe tilberedt av Gunnar Hvarnes

Snøkrabbe – her tilberedt på lekkert vis av kokken Gunnar Hvarnes. Men krabba fungerer utmerket til de mer grisete skalldyranledningene, ifløge Hvarnes

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Gunnar Hvarnes om snøkrabbe

Gunnar Hvarnes under Kokepunktet i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Snøkrabbe

Snøkrabbe.

Foto: Jan H. Sundet
Kongekrabbe

Kongekrabbe.

Foto: Anette Karlsen, Havforskningsinstituttet

– Den har vært i Barentshavet i lang tid, og i Canada har den vært brukt mye. Nå begynner den å krype over på den norske siden, sier en fornøyd Gunnar Hvarnes.

Den dekorerte kokken presenterte lekkert tilberedt snøkrabbe under tirsdagens bransjetreff på årets Gladmat i Stavanger. I år er første året at matfestivalen offisielt er utvida med denne ekstra dagen, som har fått navnet Kokepunktet. Publikumsdelen begynner onsdag.

Hvarnes beskriver snøkrabba som en mellomting mellom en vanlig krabbe (taskekrabbe) og kongekrabbe.

Til fin fest – og skalldyrbord

– Jeg personlig synes den er mer delikat enn kongekrabba. Dette er et produkt for de fine anledningene, men den kan også brukes til de rustikke og grove skalldyrfestene. I både USA og Canada er det vanlig å koke hele snøkrabber, og servere med servietter og griseri, sier Hvarnes.

Han har tro på at verden nå kan få øynene opp for den voksende norske bestanden. Allerede eksporteres råvaren til Singapore, ifølge kokken.

– Dette er en ekportartikkel uten like, slår han fast.

– Som markjordbær og jordbær

Arne Hjeltnes var til stede under både presentasjonen av og smaking på snøkrabba. Han er minst like entusiastisk som Hvarnes.

Kongeparet, Kjell Sørbø og snøkrabbe

Kjell Sørbø viser kongeparet en snøkrabbe ved ankomsten til Kjøllefjord i Finnmark juni i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Hjeltnes og Hvarnes med snøkrabbe

Arne Hjetlnes og Gunnar Hvarnes.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Den er en mindre utgave av kongekrabba. Målt opp mot den, blir forholdet litt som det mellom markjordbær og jordbær. Snøkrabba har dessuten en sterkere sødme enn kongekrabba. Det bare viser at vi stadig finner nye ting i havet som vi kan spise, sier han.

Serveres under Gladmat

Hjeltnes, som også var med på feiringa av Ingrid Espelid Hovigs 90-årsdag under fjorårets festival, forteller at ideen til bransjetreffet Kokepunktet kom nettopp da.

– I dag har vi hatt både inspirerende foredrag og demoer, sier han, og kaller bransjetreffet for «kvelden før kvelden».

Ifølge Hvarnes er det mulig å få fatt i kokt snøkrabbe i enkelte velutstyrte dagligvarebutikker. Det vil også være mulig å prøvesmake snøkrabbe under årets Gladmat i Stavanger, som arrangeres onsdag til lørdag denne uka.