Hopp til innhold

Snøkaos skaper store problemer

E39 ved Runaskaret i Bjerkreim kommune var stengt tirsdag morgen. Flere lastebiler har blitt stående snøfast på europaveien. – Her er det bare kaos, sier lastebilsjåfør Terje Helleren.

Tungtrafikken har problemer på det glatte føret

SISTE: Se rapporten fra Runaskaret på E39 klokken 12.00.

I morgentimene var E39 ved Runaskaret i Bjerkreim kommune stengt. Klokken 12.30 var nordgående kjørefelt igjen åpent for trafikk, men veien ble senere stengt på nytt.

– Det er veldig stille på E39 nå. Det laver ned bløt, tung snø som legger seg i veibanen. Det har snødd tungt de siste fire timene, fortalte NRK-reporter Johan Mihle Laugaland direkte fra snøkaoset i Bjerkreim klokken 12.

I de følgende timene kom det flere meldinger om lastebiler som hadde satt seg fast på strekningen i bakken opp Runaskaret.

Legger på kjetting

Lastebilsjåførene legger på kjetting for å komme seg opp bakken i Runaskaret på E39.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Her er det bare kaos, fortalte lastebilsjåfør Terje Helleren.

– Jeg har stått her siden klokken 08 i morges, sa lastebilsjåfør Stein Terje Omdal tidlig på ettermiddagen.

Like over klokken 14 meldte politiet at E39 i Rogaland igjen var åpnet mellom Vikeså og Ålgård etter vogntogberging.

Klokken 15 meldte politiet at trafikken igjen gikk som normalt.

– Alt skal nå være åpnet. Politiet har trukket seg ut, og trafikken går i det tempoet det kan under disse forholdene, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sør-Vest politidistrikt.

Vogntog Ålgård

På Ålgård og Vikeså, de to tettstedene Runaskaret ligger mellom, ble all tungtrafikk stanset. Der ble de pålagt å legge på kjettinger, melder politiet.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Flere uhell

I løpet av formiddagen ble det meldt om en rekke trafikkuhell. På Sveinsvoll i Klepp kommune havnet en bil i grøfta, i Gjesdal havnet en lastebil i grøfta, på Soma i Sandnes kolliderte to biler, på Nærbø kolliderte en brøytebil og en personbil, i Tengsbakken på RV44 sto en lastebil stille og på Hoveveien i Sandnes kolliderte to biler.

I tillegg kjørte en skolebuss uten passasjerer av veien på Finnøy. Bussen havnet i grøfta i det den møtte et vogntog på en trang vei.

Lastebiler

Ved Vikeså sto trailerne i kø tidligere i dag.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Tilbake på E39

På Ålgård og Vikeså, de to tettstedene Runaskaret ligger mellom, ble all tungtrafikk stanset. Der ble de pålagt å legge på kjettinger, melder politiet.

– Det står mye toakslet trekkvogner og utenlandske biler med dårlig dekk og kjetting. Da skal det ingenting for at de blir stående, fortalte lastebilsjåfør Omdal.

– Det har jo ikke kommet så mye snø?

– Det er det lille sleipe laget med snø som skal til for at det trafikken blir stående, svarer han.

Se slovaken Roman Mattis' tre forsøk på å komme seg opp Runaskaret på E39.

12.15 var det fremdeles store problemer på E39. Flere vogntog sto da fast flere steder mellom Vikeså og Ålgård. Rundt klokken 13.45 løsnet det imidlertid. En redningsbil fra Viking dro opp traileren som skapte problemer for trafikken.

Laster Twitter-innhold

Om ettermiddagen ble veien stengt på ny, denne gangen lenger sør. Ved 16-tiden stengte europaveien i Drangsdalen på grunn av en kollisjon. Først en time senere ble veien delvis åpnet.

Vegvesenet opplyser torsdag kveld at det er nødvendig med kjetting helt fra Vest-Agder til nord for Vikeså, i Gjesdal kommune sør for Sandnes.