Snegle-kurs

Krigen mot sneglene har begynt, snart starter kurs i sneglebekjempelse i hele Norge.

Iberiasnegl
Foto: Bioforsk, Arild Andersen

Kurset skal utdanne personer som er ansatt i kommuner, lokale hagelag, faglige ledere ved planteskoler og hagesentra, og Mattilsynet.

Snegle-spesialister

Etter kurset skal de fungere som lokale kompetansepersoner på iberiaskogsnegl. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Det er Bioforsk Plantehelse som arrangerer sju kurs i Norge. I Rogaland er det 13. juni som er datoen for sneglekurs som skal holdes på Bioforsk Vest på Særheim i Klepp.

Iberiaskogsnegl eller brunsnegl ble oppdaget i Norge første gang i 1988. Fra da av har den spredt seg til hele kysten, og er i ferd med også å spre seg til innlandet.

Følger jord og blomsterpotter

Det meste av spredningens skjer ved at snegler følger med når mennesker transporterer blomsterpotter, jord, kompost og paller.

Iberiaskogsnegl har én generasjon i året. De aller fleste parer seg i (juli)-august, legger egg i september-oktober, overvintrer som små snegler, og vokser seg store i løpet av neste vår og sommer.

Iberiaskogsnegl trives nær bebyggelse, og den opptrer ofte i meget store tettheter i hager og kommunale fellesområder.

De gjør skade på planter ved å gnage på dem og etterlate seg slim. Dette slimet gjør at mange dyr ikke spiser dem.

Unngå rotehjørner

Vil du unngå snegler i hagen bør du fjerne gjemmesteder som åpne avfallshauger og komposter, og rydde i rotehjørner og andre steder der sneglene kan stikke seg bort om natten og om vinteren.

- Bruk plantevernmiddel nå!

Plantevernmiddelet Nemaslug er et biologisk middel som virker som en parasitt på snegler. Nemaslug er bare effektivt mot de minste iberiaskogsneglene, så det må brukes når sneglene er små, dvs. i april-mai og september-oktober.

Her skal det holdes sneglebekjempelseskurs:

Bioforsk Plantehelse, Ås 28. mai (kun for ansatte i Mattilsynet)

Stend vidaregåande skule, Fana 6. juni

Gjennestad gartnerskole, Stokke 12. juni

Bioforsk Vest, Særheim, Klepp 13. juni

Bioforsk Plantehelse, Ås 19. juni

Bioforsk Midt-Norge, Kvithamar, Stjørdal 20. juni

Bioforsk Nord Tjøtta, Tjøtta 26. juni

Påmelding skjer innen 21. mai 2008 til Arnstein Staverløkk, Bioforsk Plantehelse, Høgskolveien 7, 1432 Ås, via e-post (arnstein.staverlokk@bioforsk.no) eller på telefon 920 396 29.