Hopp til innhold

Snart starter utprøvingen av nye redningshelikoptre

Om en måned flytter 330-skvadronen inn i sitt nye basebygg på Sola. Om et halvt år kommer de første, nye redningshelikoptrene.

Ny base for nye redningshelikoptre på Sola

Om en måned flytter 330-skvadronen inn i sitt nye basebygg på Sola. Om et halvt år kommer de første, nye redningshelikoptrene til Sola.

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter, som er statssekretær i Justis og beredskapsdepartementet, er godt fornøyd med det nye hovedkvarteret for 330-skvadronen på Sola.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Dette ser veldig bra ut. Det ser ut som et solid og godt bygg, sier Gjermund Hagesæter, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Den nye hovedbasen til 330-skvadronen på Sola er snart innflyttingsklar. Den nye basen har kostet 130 millioner kroner og blir det nye hovedkvarteret i Norge. Mandag fikk toppene i Forsvaret og Justis- og beredskapsdepartementet omvisning.

Stort sprang

For redningsskvadronen er spranget stort fra brakkene og hangaren fra krigen til den nye basen.

– Vi må fortsatt bruke de gamle hangarene i innfasingsperioden, men det kommer til å gi et veldig stort løft for Sola, for regionen, og ikke minst et veldig stort løft for redningstjenesten. Dette er bra, mener Svein Tore Pettersen, sjef for 330-skvadronen.

På Sola skal nå mannskap på 330-basen på Sola utdannes og trenes for de nye redningshelikoptrene.

– Det er en veldig stor jobb, og derfor trenger vi gode lokaliteter. Vi skulle faktisk ønske oss enda litt mer plass, men det får vi håpe kommer i neste byggetrinn.

Ved siden av hybler får mannskapene kantine og et stort oppholdsrom med egen balkong.

– Det vil jo forbedre jobbsituasjonen for dem som skal tilbringe veldig mye tid her. Det er jo snakk om at de skal tilbringe en tredel av året i dette bygget.

Tester ut landingsmuligheter

Om et halvt år kommer de første, nye redningshelikoptrene til Sola.

De nye Agusta Westland-helikoptrene er tyngre og har kraftigere rotorstrøm enn den gamle Sea King-en. Dette fører til landingsproblemer på flere sykehus .

Hans Tore Frydnes

Hans Tore Frydnes, divisjonsdirektør ved Stavanger universitetssykehus, sier at de nye redningshelikoptrene ikke kan bruke landingsplassen som nå finnes på sykehuset.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Den enkle forklaringen er at tyngden, ved hjelp av rotoren på de nye helikoptrene, skaper et mye større vindpress ned mot bakken når helikopteret skal lande. Det gjør at vi ikke kan bruke landingsplassen som Sea King-en bruker i dag.

– Vi skal i gang med en operativ testings og evaluerings-periode i forkant av innfasingen, slik at vi får avklart alle typer begrensninger og muligheter som ligger i dette nye systemet. Mulighetene er definitivt større enn begrensningene, sier 330-sjef Pettersen.