NRK Meny
Normal

Snart bestemmer du selv hvor du behandles

Fritt behandlingsvalg skal etter planen innføres i løpet av høsten, men fylkeslege Pål Iden tviler på at det vil få ned sykehuskøene, slik som regjeringen håper

Stavanger universitetssjukehus

Snart bestemmer du helt selv hvor du skal behandles.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Snart kan du selv bestemme om du vil behandles på private eller offentlige institusjoner.

– Det synes jeg er kjempebra, sier Else Marie Hodne.

I dag må du behandles i det offentlige, med mindre du er villig til å betale for private helsetilbudet. Men snart skal du kunne velge private institusjoner på det offentliges regning.

– På noen klinikker kan man få en mer helhetlig undersøkelse, mens på sykehuset kommer du inn for en spesiell ting, sier Hodne.

Trer i kraft i høst

Fritt behandlingsvalg trer i kraft i løpet av høsten, trolig innen 1. november. Først innføres ordningen innen rusbehandling og psykiatri, deretter utvides den til å gjelde også somatiske lidelser, ifølge fylkeslege i Rogaland, Pål Iden.

– Det er en rettighet som pasienten har fått til å velge behandling i spesialisthelsetjenestene, som også omfatter en del private bedrifter, sier Iden.

Regjeringen håper at fritt behandlingsvalg vi bidra til å få ned køene i sykehusene.

– Tanken på å øke tilbudet for å få ned køene er besnærende. Nå gjenstår det å se om det skjer, for det er et krevende apparat å organisere. Det krever god logistikk i spesialisthelsetjenesten, sier han.

– Lite brukt i Stavanger-regionen

Fra før kan du velge fritt hvilke av landets offentlige sykehus eller institusjoner du skal behandles på. I en undersøkelse fra 2014 svarte 34 prosent av pasientene at de benyttet seg av fritt sykehusvalg, noe som er en økning fra 15 prosent i 2011.

– Slik jeg kjenner det er fritt sykehusvalg brukt i mindre målestokk i vår region, enn andre helseregioner. Folk er ganske lojale ovenfor sitt sykehus, og står heller noe lenger i kø enn å velge ut av fylket eller nærområde, sier Iden.

Tor-Bjørn Galdal

Tor-Bjørn Galdal er ikke i tvil om hva han ville gjort.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Likevel tror han at en del vil benytte seg av tilbudet.

Tor-Bjørn Galdal venter på å få ta blodprøve på Stavanger universitetssjukehus. Han kommer ikke til å nøle med å selv velge behandlingssted, hvis det blir nødvendig.

– Hvis du kommer i en situasjon hvor det er litt akutt og du bør få rask hjelp, så ville jeg ha valgt raskere behandling, sier han.