Smuglersiktede ble varetektsfengslet

De tre som er siktet etter at de losset en trailer med åtte paller sprit og tobakk på Bryne er i fengslingsmøter fredag. Alle tre er fengslet for fire uker.

Alkoholbeslag på Bryne

De tre som er siktet etter at de losset en trailer med åtte paller sprit og tobakk på Bryne er i fengslingsmøter fredag.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Lossingen av den litauiske traileren foran et lagerlokale i Hognestadveien på Bryne ved sekstiden torsdag morgen fikk vitner til å reagere og varsle politiet.

Om bord i traileren var det store mengder alkohol og tobakksvarer.

De tre litauerne som er siktet i saken, to av dem er far og sønn, erkjenner at de kjørte traileren til Bryne fra Litauen. De nekter imidlertid for at de visste hva det var de fraktet til Norge.

Les også: Fleire tusen liter alkohol og sigarettar beslaglagt

– Min klient har forklart seg om sin rolle i saken og at han ikke kjente til noe av det som politiet har beslaglagt. Han har forklart at han kjørte denne bilen.

Fredrik Undheim

Fredrik Undheim er advokat for den 22 år gamle mannen fra Litauen som ble varetektsfengslet i Jæren tingrett.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det sier Fredrik Undheim som er advokat for den 22 år gamle mannen, som jobbet sammen med faren sin på turen til Jæren.

Anker fengslingen

22-åringen ble fengslet i fire uker i Jæren tingrett i formiddag. Undheim opplyser at kjennelsen blir anket.

Faren, og den tredje av de siktede er også begjært fengslet for fire uker. Han anker ikke kjennelsen ifølge hans advokat Håkon Eliassen.

– Min klient har en forklaring på det som har skjedd, uten at jeg kan gå i detalj på dette nå. Men en slags konklusjon på samtalen er at han føler et ansvar for det som har skjedd, sier Eliassen.

Det var faren til 22-åringen som nå er fengslet som eide lastebilen.

28-åringen er også varetektsfengselet i fire uker, heller ikke han anker saken, ifølge hans advokat Tor Inge Borgersen.

Det er politiet ved Time lensmannskontor som etterforsker saken. Overbetjent Bjørn Søyland ved lensmannskontoret opplyser til NRK at det er etablert kontakt med myndighetene i Litauen i forbindelse med etterforskningen.

Politiet har stoppa trailer på Bryne

Lossingen av den litauiske traileren foran et lagerlokale i Horpestadveien på Bryne ved sekstiden torsdag morgen fikk vitner til å reagere og varsle politiet.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Fengsles i Oslo og Trondheim

De tre siktede i spritsmuglingssaken fra Bryne torsdag må fraktes langt bort om de blir varetektsfengslet i Jæren tingrett i dag.

To av dem blir plassert i Trondheim, den tredje i Oslo.

Årsaken er den akutte mangelen på varetektsplasser i Stavanger-området.

– Dette er slett ikke uvanlig. Mangelen på varetektsplasser er et stort problem som har vart ganske lenge og som barre blir verre og verre.

Det sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til NRK. Mangelen på kapasitet i fengslene er et nasjonalt problem, men det er spesielt følbart i Stavanger.

– Det er en stor belastning. Det skjer stadig oftere at vi må ta store kostnader i forbindelse med transporter av siktede som skal plasseres i varetekt rundt omkring i landet, sier Andersen.

Politiinspektøren mener at det til syvende og sist er politikerne som må ta initiativ for å løse problemet.