Hopp til innhold

Smugler tabletter i godteri og kondomer

Kondomer i hulrom og tabletter most i hudkrem er bare noen av måtene smuglere forsøker å lure norske tollere på. Nå øker beslagene av narkotiske tabletter.

Beslag gjort i 2017 – kondom fullt av piller

Kreativt: Dette kondomet fullt av piller er et av mange beslag gjort av tollvesenet i Stavanger i 2017.

Foto: Tollvesenet

– Det er kun fantasien som setter grenser når det gjelder hvor ting skjules, sier Valborg Kjølleberg Bishop, seksjonssjef for Tollregion Vest-Norges avdeling i Stavanger.

Tallene for 2017 viser økning i beslagene av flere typer narkotika til Norge. Størst er økningen når det gjelder cannabis og narkotiske tabletter. Det ble gjort 171 cannabis-beslag i 2017 i Tollregion Vest-Norge, mot 127 beslag året før.

Når det gjelder narkotiske tabletter ble det gjort 132 beslag i Tollregion Vest-Norge, noe som utgjorde 11.154 tabletter, mot 102 beslag året før.

Seksjonssjef for Stavanger-tollvesen Valborg K. Bishop

Valborg Kjølleberg Bishop, seksjonssjef for tollvesenet i Stavanger.

Foto: Tollvesenet

Det er flere kreative måter disse tablettene kommer inn i landet på.

– Kondomer blir flittig brukt. De fylles med tabletter, og puttes inn i kroppens hulrom. Vi har også vært ute for ecstasytabletter som har blitt most i hudkrem i et forsøk på å lure oss, sier seksjonssjefen.

I Stavanger ble det gjort 44 beslag med totalt 3116 tabletter.

De tradisjonelle legemidlene dominerer

Det er tunge legemidler med narkotisk innhold – eksempelvis valium – som utgjør de største beslagene.

Bishop legger til at de nye syntetiske rusmidlene er utfordrende. Disse rusmidlene har stadig nye ingredienser, slik at de skal å bli rammet av lovverket.

De siste årene har det vært en økning i narkotikasmugling via internett. Å få bukt med dette har vært en stor prioritet hos tollvesenet i Stavanger.

– Vi tok veldig mye hos posten i 2017. Vi har jobbet etterretningsbasert og målrettet mot dette området i flere år, og dette ga gevinst i 2017, sier Bishop.

Også her er det mye kreativitet i måten avsenderne og mottaker prøver å omgå loven på.

– Vi finner det pakket som vanlige legemidler slik at det kan se ut som de er lovlige medisiner. De kan være gjemt i leker, sjokoladepapir og forskjellige figurer, fortsetter hun.

Finner ting overalt

På Stavanger lufthavn Sola er det flere ruter fra store internasjonale knutepunkt, blant annet London og Amsterdam.

– For oss var det et relativt normalt år, men det har vært svingninger, deriblant med flere narkotiske tabletter, sier Helge Steinsvåg i tollvesenet, som er ansvarlig på Stavanger lufthavn.

Han forteller at de driver etterretning i forkant, og tollvesenet vet ofte nøyaktig hvilken passasjer de skal ta ut når de ankommer. Samtidig er det også dem som ankommer uten at tollvesenet har fått noen indikasjoner i forkant.

– Det er det tradisjonelle tollerinstinktet som teller da. Vi ser på kroppsspråk, gjenkjenning av ulike mennesketyper, og finner hull i forklaringene deres, fortsetter Steinsvåg.

Flere forsøk på smugling ble stoppet i 2017 enn året før, ifølge tallene fra tollvesenet.