Hopp til innhold

Over 1000 må testes etter russedåp: – Jeg tror at vi nå har sett alvoret og forstår det

Kommuneoverlege ber alle som var med på russefeiring i Sør-Rogaland om å teste seg etter at seks russ har fått påvist korona.

Mari Hole Ruud

Russepresident ved St. Svithun videregående Mari Hole Ruud måtte teste seg for korona tirsdag. Det må alle andre som har deltatt på russefeiringer på Jæren og Nord-Jæren i helgen også gjøre.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

For russ over hele landet startet russetiden for alvor i helgen med dåp, «rulling» og treff. Men nå har feiringen fått en kraftig bismak.

I området rundt Stavanger i Rogaland og Mandal i Agder har mer enn tusen russ nå havnet i karantene, etter positive koronaprøver blant russen. Sent mandag ble det kjent at seks russ i Rogaland er smitta.

– Jeg ble veldig trist da jeg leste nyheten sent i går. Nå hadde vi gledet oss til å endelig begynne russetiden, sier Mari Hole Ruud.

Hun er russepresident på St. Svithun videregående skole i Stavanger, og har tirsdag morgen vært og testet seg for korona. På lik linje med alle andre som er russ her.

– Jeg tror at vi nå har sett alvoret og forstår det. Jeg tror at folk skjønner hva vi kan fortsette å gjøre videre og hva vi ikke kan gjøre.

Forstår at folk blir frustrerte

Ifølge Hole Ruud var det flere russ som ikke fulgte reglene i helgen.

– Det blir som en tradisjonell russefeiring, at folk klemmer når de ser de som de er glad i og ikke har sett på lenge, sier hun.

Hun forstår godt at folk blir frustrerte når russen har store samlinger.

– Det ikke innafor i denne situasjonen vi er i. Men det er ikke noe jeg kan gjøre med som enkeltperson, vi må stå sammen om det.

Før helga var Mari Hole Ruud (t.h.) og venninna Juliane Alexandria Hoem Hegre klar for russedåp. Nå er begge to i karantene, sammen med flere hundre andre russ i regionen.

Før helga var Mari Hole Ruud (t.h.) og venninna Juliane Alexandria Hoem Hegre klar for russedåp. Nå er begge to i karantene, sammen med flere hundre andre russ i regionen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Har ikke oversikt

Av russekullet på 2500 ungdommer i Rogaland, anslår Torvik at mellom 1000 til 2000 russ bør teste seg og gå i ventekarantene.

Smitteoverlegene på Nord-Jæren beskriver situasjonen som uoversiktlig.

– Vi oppfordrer sterkt til at russen innstiller treff og «rulling» som innebærer samling i buss og liknende frem til situasjon er avklart, sier kommuneoverlege i Sandnes Hans Petter Torvik.

De seks russeungdommene som er smittet med covid-19 går på fem ulike skoler i Sør-Rogaland.

– Russ fra ulike skoler og ulike busser har vært sammen og kjørt rundt i hele distriktet. Smitten er ikke knyttet til en gruppe eller en kohort, sier Torvik.

Derfor ber han alle om å teste seg.

Alle som har deltatt i russefeiring på Jæren og på Nord-Jæren må ta test to ganger, med fem dagers mellom, og holde seg i hjemmekarantene til det foreligger negativt svar på første test.

– Dette medfører at veldig mange blir satt i smittekarantene og noen i ventekarantene, sier Torvik.

Husstandsmedlemmer uten symptomer trenger ikke teste seg.

– Det er viktig at alle som får symptomer, tester seg, sier Torvik.

Hans Petter Torvik, kommuneoverlege i Sandnes

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, sier smitten blant russ i Sør-Rogaland kan utløse en ny smittebølge i regionen. Bildet er fra et tidligere pressetreff.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Kan utløse ny smittebølge

– Hvor alvorlig er situasjonen?

– Dette viser at det er betydelig smitte blant ungdommer. Vi har ikke helt oversikt over dette nå. Dette kan utløse en ny smittebølge i regionen vår.

– Har dere fryktet slik smitte blant russ?

– Ja, vi har vært urolige for at dette kunne skje.

Smitten blant russen skjer rett før kommunene på Nord-Jæren skal bestemme om de skal lette på de lokale tiltakene.

Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg skal diskutere eventuelle lettelser i et møte tirsdag. Ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun vil ikke kommentere om denne situasjonen vil påvirke valget før etter møtet.

Nesten alle som tester seg er russ

Teststasjonen i Stavanger har tirsdag utvidet kapasiteten til å teste 1000 personer på en dag.

– Vi har hatt stor pågang. Det er helt fullt i dag, sier Kathrine Skjeldal, avdelingsleder for smittesporingssenteret.

Hun opplyser om at rundt 90 prosent av dem som tester seg ved teststasjonen i Stavanger tirsdag er russ.

– Vi er veldig glade for at de kommer for å teste seg. Her har vi spilt russemusikk og vi tar imot russekort. Her er det god stemning og ingen kjefting.

«Wall of Fame» for russen på teststasjonen i Stavanger.

På teststasjonen i Stavanger har de laget en egen «Russ of Fame», der russen som tester seg kan henge opp russekortet sitt.

Foto: KAJ HJERTENES / NRK

Også teststasjonen på Klepp, som er felles for Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå, har utvidet kapasitet til å teste 1000 personer tirsdag.

I kommunene på Nord-Jæren får ingen russ komme på skolen tirsdag.