Hopp til innhold

Småregninger kan bli store problem

Glemmer du å betale regningene i ferien, kan det i verste fall føre til lønnstrekk og tvangssalg av bolig.

Portopurring

En regning på et lite beløp kan fort stige til flere tusen kroner.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Små regninger kan vokse seg store i ferien. Selv glemt porto på et brev kan bli til en stor utgift mens du er ute og reiser. Regningene slutter ikke å renne inn i postkassen, selv om det er ferie. Inkassoselskapene jobber hele sommeren, en tid da mange lar regningene ligge.

Andersen

Espen Andersen sier at dersom en ikke betaler regninger og purringer, kan det i verste fall ende med tvangssalg av boligen din.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Først får du en purring fra leverandøren en har handlet hos i tillegg til et purregebyr på ca. 60 kroner. Om en ikke betaler, begynner forsinkelsesrenten å løpe, sier advokat og inkassoekspert, Espen Andersen i Egersund.

Høye gebyrer dersom regningen ikke betales

Per dags dato løper forsinkelsesrenten på 8,5 %, noe som betyr at gebyret fort kan bli høyt.

– På en regning på 200 kroner, er gebyret cirka 305 kroner på første purring fra inkassobyrået, sier Andersen.

Lar en være å betale de påfølgende purringene ender regninga i forliksrådet og da ser det verre ut når en åpner postkassen på vei inn døra etter ferieturen.

– Det er gebyrer som løper der og, på en regning som i utgangspunktet er på 200 kroner, er en fort oppe i 2–3000 kroner. Og når vi begynner å snakke om beløper på 3–4000 kroner, kan vi fort ende opp med forliksklager på grunn av folk som ikke betaler, eller som kort og godt gir blaffen, sier Andersen.

Tvangssalg av bolig

Selv en regning på glemt porto kan vokse seg stor i ferien. Posten Norge taper titalls millioner av kroner hvert år på at folk ikke betaler porto.

– Reglene for inkasso er de samme i Posten som ellers. Når en betaler for lite i porto, får du en regning på det beløpet en har betalt for lite, pluss en fast sum som er på 59 kroner. Gebyret er beregnet på utgiftene vi får når vi sender ut regningen, sier informasjonssjef i Posten Norge, Jørn Michalsen.

Betaler en ikke portoregningen, opprinnelig på 14 kroner, vil regningen følge samme inkassobane som andre regninger, og den kan i verste fall ende med tvangssalg av bolig.

– Til syvende og sist kan det ende med tvangssalg av bolig. Får du en dom i forliksrådet mot deg og ikke tar kontakt, eller velger å kaste regningen i søppeldunken, har du en dom på at du er skyldig å betale. Da kan selskapet som sendte ut regningen, gå til namsmannen og få det tvangsinndrevet. Dette skjer enten i form av trekk i lønn og trygd eller det kan dreie seg om realisasjon av faste eiendeler og hus. Da er det surt å se at huset ryker på en så liten regning, sier Andersen.