NRK Meny
Normal

– Små puber må stenge etter pålagt vakthold

Utelivsbransjen klager på kravet om vekterbemanning som ble innført for to år siden, og mener at vaktholdet gjør det umulig for puber og små diskoteker å overleve.

Stavanger sentrum

ILLUSTRASJONSFOTO: – Vekterordningen har kostet oss nesten 200.000 kroner, sier Tommy Bjellås som driver pub. Tall fra politiet i byen viser imidlertid at den to år gamle ordningen med profesjonelle vakter har vært positiv med tanke på slåssing i sentrum.

Foto: NRK

For to år siden ble utesteder pålagt å leie inn vaktselskaper i helgene, for å få mer ro og orden.

Tommy Bjellås

MISFORNØYD: Tommy Bjellås, styreleder på puben Pibbaren & Nelliken i Egersund, liker dårlig den lovpålagte vaktordningen som ble innført i april 2012.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Nå mener bransjefolk at store utgifter til vakthold kombinert med lite gjestegrunnlag, er i ferd med å ødelegge grunnlaget for drift flere steder.

– Ordningen har kostet oss nesten 200.000 kroner. De pengene kunne vi heller brukt på å utvikle konseptet vårt, og gitt kundene et bedre tilbud, sier Tommy Bjellås, styreleder på puben Pibbaren & Nelliken, til NRK.

Utestedet hans ligger midt i Egersund sentrum. Han får ikke bruke egne vakter, og må leie inn profesjonelle vakter i helgene.

– Hvis vaktene hadde vært våre, kunne vi vært mer fleksible. Da kunne vi nedbemannet når det var få kunder, og hatt mange vakter på plass når det kom mye folk, sier Bjellås.

Politiet positive til ordningen

Han hevder at selv på gode kvelder som fredag og lørdag, så er utgiftene større enn inntektene så lenge folk ikke kommer til utestedene før midnatt.

– Regelverket gjør det vanskelig for utesteder i små byer, konkluderer Bjellås.

Tall fra politiet i byen viser imidlertid at den to år gamle ordningen med profesjonelle vakter har hatt en positiv virkning.

 Birger Haugvaldstad

Stasjonssjef Birger Haugvaldstad i politiet i Egersund liker vekterordningen i utelivet som ble innført for to år siden.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Antall ordensforstyrrelser har sunket med ti prosent. Jeg tror det har med vaktordningen å gjøre, sier stasjonssjef Birger Haugvaldstad i politiet i Egersund.

La ned baren og diskoteket

På Jæren Hotell på Bryne har de valgt å legge ned bardrift og diskotek, etter at den nye ordningen kom på plass.

– Det ble for dyrt, sier direktør Torbjørn Løvfaldli på Jæren Hotell, og legger til:

– Vaktene skal være politigodkjente. Det er stor rift om vaktene, og prisen ble for høy. Derfor la vi ned vårt tilbud.

Hotellet har nå kun en bartjeneste til hotellets gjester, mens folk på Bryne må finne seg andre plasser å gå ut på.

– Alltid garantert godt vakthold

Vaktselskapene har ansatt mange nye folk etter omleggingen, og gjør gode penger på de nye reglene.

Torbjørn Løvfaldli

Direktør Torbjørn Løvfaldli på Jæren Hotell måtte legge ned bardriften etter at den nye ordningen kom på plass.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Men det koster å utdanne profesjonelle vakter, sier Tor Eirik Pedersen som er daglig leder hos vaktselskapet Doorman AS i Stavanger.

Han mener den nye ordningen er en vinn-vinn-situasjon for alle.

– Utestedene er garantert flinke vakter. Hvis noen blir syke, så får de ny vakt med en gang. Vaktene våre har også alltid med seg alt utstyr, så utestedet trenger ikke å tenke på vaktholdsdriften i det hele tatt, sier Pedersen.