NRK Meny
Normal

Slutt på vannet!

Situasjonen er litt kritisk, sier rådmannen.

Vanning i urtehage

Det er slutt på vannet i Årdal, og det kan bli nedlagt vanningsforbud.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er nå akutt vannmangel i Årdal i Hjelmeland kommune i Rogaland. Rådmann Øyvind Bergøy sier vannverket nå nærmest er tomt og lagrene er brukt opp.

Han oppfordrer derfor innbyggerne om å la være å vanne, særlig i forbindelse med hagevanning. Rundt 1000 personer er knyttet til det aktuelle vannverket i Årdal.

Værmeldingene for Rogaland tyder ikke på det kommer nedbør den nærmeste tiden.
Det er meldt varmt og tørt vær i all fall ut neste uke. I mai måned har det praktisk talt ikke falt nedbør i fylket.

- Litt kritisk

- Vannreservene er i ferd med å bli oppbrukt. Derfor må vi innstendig be om at folk reduserer forbruket. Det gjelder spesielt dette med hagevanning, sier Bergøy. -Det er kritisk her i dag, og folkene våre har nå funnet ut at tilsiget er for lite i forhold til forbruket. Uten hjelp fra innbyggerne, så går det tørt, ifølge rådmannen.
Han forteller at situasjonen er kommet så brått på at kommunen ikke har rukket å gå ut med noe vanningsforbud. - Derfor ber vi innbyggerne om hjelp i første omgang, så får vi vurdere andre tiltak etterhvert, sier Bergøy.

Svært høyt forbruk

Interkommunalt Vann, Avløp og Renovasjonsverk (IVAR) har ansvaret for vannforsyningen til godt over halvparten av innbyggerne i Rogaland. De merker at forbruket har økt kraftig den siste tiden.
- Mens vi til vanlig leverer 18-1900 liter i sekundet, går forbruket nå opp i rundt hele 2200 liter pr sekund på enkelte tider av døgnet, opplyser seksjonsleder Leif Terje Øvernes i IVAR.
Selv om IVAR fortsatt har nok vann og mye å gå på, ser ikke Øvernes bort fra at det kan oppstå lokale problemer i kommunene på grunn av kapasiteten i ledningsnettet og lokale trykkforhold som påvirkes av det høye forbruket.

Norstoneanlegget i Årdal i Hjelmeland

Det er slutt på vannet i Årdal i Hjelmeland kommune.

Foto: Anne Kari Skogerbø