Bytta julelys med gravlys i protest mot byggeplaner

Den verna bebyggelsen i Gamle Stavanger pleier vanligvis å være julepynta. Fredag skrudde beboerne av lyset i protest mot byggeplaner.

Gamle Stavanger uten julelys

MØRKT: I Gamle Stavanger pleier julelenkene å lyse i hele desember. Nå protesterer beboerne mot et byggeprosjekt de mener vil skade statusen til bebyggelsen, som er utpekt som bevaringsverdig av Unesco.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det var den verste tida det kunne kommet på, sier Helge Kjøstvedt, en av beboerne i Gamle Stavanger.

Nylig fikk han og de andre beboerne beskjed om at det var gitt rammetillatelse til to nye bygg i Nedre Strandgate, akkurat mellom resten av Stavanger sentrum og bydelen Gamle Stavanger (se kart lenger ned). Trehusbebyggelsen har besøk av flere tusen cruiseturister hver sesong.

Gravlys i Gamle Stavanger

Julelysa blei bytta med gravlys i protest mot byggeplanene.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Gamle Stavanger blei i 1975 utpekt av Unesco et av de bevaringsverdige stedene i Norge.

Pynter sjøl – på dugnad

Det er heller ikke bare cruiseturister, men også langt- og kortreisende, som besøker bydelen hele året. Bor du i Gamle Stavanger, blir det lagt merke til om du har planta i blomsterkassene, for å si det sånn. Eller pynta til jul.

Derfor henger beboerne opp lyslenker før jul hvert år. På dugnad. Men fredag skrudde de dem av.

Gamle Stavanger med julelys

Før julelysa blei skrudd av fredag ettermiddag.

Foto: Øystein Otterdal / NRK
Ellen Walvik og Helge Kjøstvedt

Ellen Walvik og Helge Kjøstvedt.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det er beboerne som betaler og henger det opp, og tar ansvaret for å pynte til jul, og holde det fint om sommeren. Det samholdet vi har, føler vi at ikke blir verdsatt, sier Ellen Walvik.

– Det er tredje gangen de prøver å bygge store betongblokker som vil skille Stavanger sentrum og Gamle Stavanger, som er så viktig for turismen, Stavanger og Norge, sier Kjøstvedt.

Tenner gravlys i stedet

Beboerne mener, i tillegg til at de planlagte bygningene vil ødelegge all utsikt og ikke passer sammen med den øvrige bebyggelsen, at utbygginga kan skade den verna bydelen. Graving i området kan gjøre at grunnen sklir ut, frykter de. Gamle Stavanger ligger i en skråning.

Laster kart, vennligst vent...

Nedre Strandgate, der de nye bygningene er tenkt plassert. Gamle Stavanger i rødt.

Byggesaken, hvor boligbyggelaget Bate er utbygger, ligger foreløpig i byggesaksavdelinga i Stavanger kommune. Avdelinga kan avgjøre saken, med mindre politikerne sørger for en ny reguleringsplan. Det er det beboerne helst vil, slik at lignende byggesaker ikke kan dukke opp igjen.

Uansett er de forberedt på å klage inn saken til fylkesmannen.

– Dette er en symbolsk handling. Nå blir det gravlykter i stedet. Det er trist, men slik vi føler det for øyeblikket, sier Kjøstvedt.

Cecilie Wathne, kommunikasjonsansvarlig i Bate, har følgende kommentar:

– Vi har søkt om å bygge to kombinasjonsbygg, leiligheter og næring, helt i tråd med reguleringsplanen som gjelder for området. Vi mener den planlagte utbyggingen vil omforme et nedslitt område til en levende bygate. Dersom en ikke ønsker bygging på denne tomten må reguleringsplanen endres, og det er det i så fall opp til politikerne å avgjøre, skriver hun i en e-post til NRK.