NRK Meny
Normal

Politiet sliter i jakten på kattemorder

Politiet i Haugesund har få spor og ber folk om hjelp til å finne personen som mishandlet og drepte en katt i helga. Samtidig utlover Dyrevernalliansen 10.000 kroner i dusør for tips i saken.

Haraldsvang

Det var her, ved turstien i Haraldsvangen i Haugesund, at en turgåer fant katten hengende i et tre.

Foto: Kjell Bua

– Vi har sikret det vi kan sikre, men jeg er redd for at vi ikke vil stå igjen med så mange spor. Derfor er vi avhengig av at de som vet noe, gir oss de innspillene de kan, sier Torbjørn Nervik, seksjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Han sier at politiet på nåværende tidspunkt ikke har så mange spor i saken. Det var lørdag morgen at en turgåer fant en katt spiddet på en grein i Haraldsvangen i Haugesund. Katten var grovt mishandlet, trolig med en kniv eller lignende.

Kattedrapet kommer på toppen av flere bestialske drap på katter i Haugesund i fjor. Dette har fått politiet til å be om hjelp på sine nettsider. De mistenker at samme person står bak.

– Kan gjøre andre ting

– Måten disse kattedrapene er utført på tyder på at dette er en person som også kan gjøre andre ting, sier Rune Plassen, operasjonsleder ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

– Anser dere personen som farlig?

– Det er vanskelig å svare på, for vi har ikke hatt andre slike saker, men den bestialske måten drapene er utført på gjør at vi ønsker å få tak i vedkommende, sier han.

Ny organisasjon utlover dusør

Kaja Ringnes Efskind

Kaja Ringnes Efskind, informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

Foto: Ihne Pedersen

Dyrevernalliansen er den tredje dyrevernsorganisasjonen som utlover dusør for tips i saken. Organisasjonen lover 10.000 kroner. Fra før utlover NOAH 5000 kroner og Dyrebeskyttelsen på Haugalandet 10.000 kroner i dusør.

– Dette er en svært grotesk sak. Historikken tilsier at dette kan være en seriedyremorder, sier Kaja Ringnes Efskind, informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, til NRK.

Hun ber politiet bruke anledningen til å lære av sine kolleger i Sverige, som har dyrepoliti.

– Politiet må her bruke anledningen til å lære mye om oppklaring av dyremishandlingssaker. Eventuelt gjennom et samarbeid med svensk politi, hvor de har et velfungerende dyrepoliti som har ekspertise på dette området, og har løst slike saker før.

– Dyrevernalliansen krever full etterforskning av denne saken, fastslår Efskind.

Vil ha lovens strengeste straff

Får politiet tak i personen, og det viser seg at denne personen står bak alle kattedrapene, ber hun om at lovens strengeste straff blir brukt.

– Viser det seg at det er en seriedyremorder som har drept disse kattene med sadistisk motiv, vil denne saken være en ideell anledning til å få prøvd en påstand om lovens strengeste straff, nemlig 3 års fengsel, for retten, sier Efskind.