NRK Meny
Normal

Slik vil du merke streiken i Rogaland

100.000 fagorganiserte i Rogaland oppfordres til å streike onsdag ettermiddag. Fly, tog og busser skal stå, barnehager, skoler og butikker blir stengt og sykehjem blir rammet.

Streikekonsekvenser

Store deler av samfunnet stopper opp under storstreiken onsdag ettermiddag. Se oversikt for Rogaland nederst i saken.

Foto: NRK/Scanpix

– Samfunnet stopper opp i to timer, så dette vil ramme hardt, sier distriktssekretær i LO Rogaland, Øystein Hansen.

Det er fagorganisasjonene LO, YS og Unio som har varslet streik for alle sine medlemmer i Norge mellom klokka 14 og 16 onsdag ettermiddag. Årsaken er at de protesterer mot regjeringen sine forslag om endringer i arbeidsmiljøloven.

Øystein Hansen

Øystein Hansen er klar med plakater til markeringen onsdag ettermiddag.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– De aller fleste medlemmene sier de vil være med å streike. Derfor er det utrolig mange arbeidsplasser som stenger disse timene, og det er det vi ønsker. Vi vil sende et kraftig signal til regjeringen om at vi ikke godtar endringene, sier Hansen.

– Går fra jobb med tungt hjerte

I Rogaland blir det markeringer under streiken på Bryne, Egersund, Finnøy, Haugesund, Sauda og i Stavanger.

– Det mobiliseres for fullt, og alle medlemmer har en markering i nærheten som de kan være med på, sier Hansen.

Nina Horpestad

Nina Horpestad i Norsk Sykepleierforbund.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Det er venta at titusener møter opp for å demonstrere. Også helsearbeidere legger ned arbeidet disse timene.

– Det er nok med litt tungt hjerte de går fra jobb klokka 14 i dag. De vil helst være med pasientene. Samtidig ser de behovet for å protestere, sier fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Nina Horpestad.

– Åtte av ti lærere i streik

I Utdanningsforbundet, som ligger under Unio, har 12.500 medlemmer i Rogaland fått brev med oppfordring om å legge ned arbeidet disse timene.

– Vi regner med at rundt 80 prosent deltar i streiken, sier leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød.

Gunn Reidun Tednes-Åserød

Gunn Reidun Tednes-Aaserød var aktiv under lærerstreiken i høst. Hennes medlemmer deltar også i denne.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Det er ikke mer enn fem måneder siden storstreiken blant lærerne. Igjen må småbarnsforeldre finne alternative løsninger, siden flere barnehager og SFO ved skoler blir stengt denne dagen.

– Vi ønsker jo ikke å ramme tredjepart, men noen ganger er det nødvendig. Jeg tror og håper at foreldre og andre som blir rammet forstår hvorfor vi gjør dette, og klarer å finne alternative løsninger, sier hun.

SLIK RAMMER STREIKEN I ROGALAND:

 • SAMFERDSEL:
 • Flytrafikken stopper opp mellom klokka 14 og 16 ved Stavanger lufthavn og Haugesund lufthavn. Unntaket er at flyplassene kan ta imot fly som skal lande i dette tidsrommet. Les mer om konsekvensene her (ekstern lenke).
 • På Jærbanen er det ingen tog som kjører mellom klokka 15 og 16. Tog som er underveis på dette tidspunktet, stopper opp og venter til streiken avsluttes. Les mer om konsekvensene her (ekstern lenke).
 • All busstrafikk er innstilt i Nord-Rogaland mellom klokka 14 og 16. I Sør-Rogaland er det noen avganger som er innstilt. Les mer om konsekvensene her (ekstern lenke).

 • HELSE:
 • Alle de 7800 medlemmene i Norsk Sykepleierforbund i Rogaland blir oppfordra til å delta i streiken, bortsett fra de ansatte ved akuttmottak.
 • Både ved sykehjem og sykehus i fylket blir det redusert bemanning disse to timene, noe som vil merkes.
 • Streiken skal ikke gå utover liv og helse. Derfor understreker fagforeningen at det ikke skal være færre folk på jobb enn det er i helgene.

 • SKOLE OG BARNEHAGE:
 • Streiken fører til at flere barnehager blir helt eller delvis stengt. Foreldre blir bedt om å følge med på den enkelte barnehage sin hjemmeside for oppdatert informasjon.
 • Mange skoler stenger dørene klokka 14. Det betyr at det ikke blir SFO denne dagen. Barn og foreldre som blir rammet, får informasjon fra skolen.

 • HANDEL OG KONTOR:
 • Det er varslet at ansatte ved flere butikker skal streike. Det fører til at både store og små butikker, alt fra dagligvare til klær og blomster, kan måtte stenge dørene disse timene.
 • Ansatte ved offentlige og private kontorer, som er organiserte i en av de tre fagforeningene, legger ned arbeidet.
 • Også i industrien og i andre bedrifter er det ansatte som skal streike.