Hopp til innhold

Slik vil banken hjelpe Viking: – Hjelper bare banken, sier Ap-lederen

SR-Bank vil hjelpe Viking – hvis klubben betaler tilbake mesteparten av stadiongjelden til banken. – Det betyr bare at kommunen tar over gjelden, sier Ap-leder Kari Nessa Nordtun.

Viking stadion

Skal kommunen overta Viking Stadion? Spillet fortsetter i dag med et utspill fra Sparebank 1 SR-Bank.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– I dag har vi kontroll på stadion med vår pantobligasjon på 56 millioner kroner, sier konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland.

Men dette kan endre seg.

De siste dagene har diskusjonen gått om Stavanger kommune skal eie eller leie stadion for å redde Viking, eller la klubben seile sin egen sjø og risikere konkurs. En av løsningene som blir diskutert, er at kommunen leier treningstid på stadion for en lengre periode, og låner klubben penger som tilsvarer leiebeløpet. Problemet er imidlertid at panten som vil bli knyttet til dette lånet, per i dag ikke ville vært førsteprioritert, noe som kommunen ønsker. Det er bankens pantobligasjon som er førsteprioritet. Men banken kan gå med på å endre rekkefølgen.

– Det betyr at vi må fristille panten vi har slik at kommunen kan ta pant foran oss. Det har vi sagt under noen forutsetninger som handler om at det som er utestående knyttet til finansieringa av stadion at størstedelen av det innfris. Og så er det også annet lån som løper, men det har vi sagt at det legger vi bak Stavanger kommune i forhold til pant, sier Haugland.

Thor-Christian Haugland

Kommunikasjonsdirektør i SR-Bank, Thor-Christian Haugland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Må betale

Dette betyr imidlertid at Viking må betale tilbake mesteparten av det som er utestående av gjelden til banken som knyttet til finansieringen av stadion. Det opplyste klubben i dag er 45 millioner kroner. Betaler klubben 45 millioner, er banken villig til å flytte pantobligasjonen på 55 millioner lenger ned i prioriteringsrekkefølgen. Haugland sier også at banken kan vurdere å bidra med kapital som aksjonær (eier 5,98 prosent). Dette tror han vil hjelpe klubben.

– Jeg tror det går veien, jeg er optimist. Vi har vært med Viking siden 1899, og vi skal være med Viking i 100 år til og det betyr at Viking kommer til å overleve, men det betyr at eiere, kommunen, og banken må sette seg ned, så må vi finne løsninger som er til det beste for Viking uten at vi går på akkord med ordinære forretningsprinsipper.

Men alle er ikke like imponert over utspillet fra banken.

– Bare bra for banken

Gruppeleder i Stavanger Arbeidspartis bystyregruppe, Kari Nessa Nordtun, mener forslaget ikke er spesielt godt.

Kari Nessa Nordtun

Gruppeleder i Ap, Kari Nessa Nordtun, er ikke imponert over løsningen til banken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det betyr jo bare at kommunen tar over gjelden, og da får fellesskapet mer gjeld. Kommunen er en mer pålitelig låntaker enn selskapet (Viking). Så det er vel en fordel for banken, sier hun.

– Kommunen vil vel også måtte betale noe i tillegg ... i tillegg til at må betale for driften når vi står som eier av stadion.

Rådmannen i Stavanger, Per Kristian Vareide, ønsker imidlertid å vurdere det nye utspillet fra banken, og har derfor bedt om at ferdigstillingen av saksbehandlingen utsettes. Det er fortsatt planlagt at stadionsaken skal opp i bystyret 11. desember.