Michelin-restaurant trenger mer enn krisepakken

I januar fikk han to stjerner i Michelin-guiden. Ordrebøkene var fulle. Nå mangler han fire millioner kroner for å betale løpende utgifter. Regjeringens krisepakke hjelper mange, men ikke alle.

Hanne Norman Berentzen (Ostehuset) og Sven Erik Renaa

STAVANGER: Hanne Norman Berentzen i Ostehuset synes tiltakspakken hjelper godt, mens Sven Erik Renaa ikke er like fornøyd.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi trenger kontanter, sier Sven Erik Renaa, kokken som for bare noen uker siden ble belønnet med to stjerne i Michelin-guiden.

Før koronautbruddet var restauranten hans i Stavanger fullbooket etter stjernedrysset. Så ble det bråstopp. 67 ansatte er permittert.

Torsdag la regjeringen frem nok en tiltakspakke for næringslivet, den såkalte «kontantstøtten». Ordningen er i hovedsak ment å treffe små- og mellomstore bedrifter.

Bedriftene kan få dekket utgifter som husleie, strøm, forsikring og rentekostnader etter en bestemt utregningsnøkkel. Ingen får dekket alt.

– Den treffer forskjellig. Vi hadde håpet på at merverdiavgiften skulle bli ettergitt eller få en lavere sats en periode. Vi har ikke så store faste kostnader i dag, men vi har etterslep av lønn, feriepenger og merverdiavgift, sier Renaa.

– Føles som en science fiction-film

«Naboen» Ostehuset har vært en del av restauranttilbudet i byen i 20 år. 95 prosent av de 60 ansatte er permittert, og det er uklart når de kan komme tilbake på jobb.

Eieren Hanne Norman Berentzen ser litt lysere på tiltakspakken enn Renaa.

– Dette er en nødpakke, og vi ser at det er mange hensyn å ta. Men dette betyr at vi nå kan senke skuldrene og puste litt ut i påsken og samle krefter til å se nye muligheter, sier Hanne Berentzen som eier Ostehuset i Stavanger.

Hun har følgende å si om ukene som har gått siden Norge stengte:

– Det føles som om du er med i en science fiction-film fra framtiden som du aldri har trodd du skulle oppleve.

Bakerikjede heller ikke helt fornøyd

Bakerikjeden W.B. Samson har opplevd – og overlevd – usikre tider før. Starten var det som i dag er Oslos eldste bakeri på Egertorget i Oslo, i 1894.

Samson på Egertorget i Oslo

ÅPNET I 1894: Samson på Egertorget i Oslo.

22 år gamle Wilhelm Bismark Samson drømte om å bli enten brygger eller baker, men endte med å starte en bedrift som nå er 126 år.

Carl Fredrik Samson er daglig leder for filialdriften i kjeden, og ikke helt fornøyd med tiltakene som ble presentert torsdag.

– Vi som holder hjulene i gang og «bare» har en omsetningsnedgang på 60 prosent i stedet for 100 prosent, risikerer å straffes gjennom å holde åpent, sier han.

Mye har skjedd siden wienerbrødene kostet 2–3 øre. To verdenskriger, flere kriser og lavkonjunkturer. Men nå opplever femte generasjon Samson en krise helt ulik den forfedrene har sett.

Carl Fredrik Samson

Carl Fredrik Samson.

168 av omtrent 280 ansatte er permitterte.

Kjeden leverer til også arrangementer, bedrifter og kantiner, i tillegg til 24 bakeriutsalg, og opplevde bråstopp i omsetningen da koronakrisen traff Norge.

– Egentlig burde man kunne få dekket alt, hvis man kan dokumentere at man bare har dekket løpende kostnader ved å holde åpent. Det er samfunnsmessig bra at bedrifter gjør dette fremfor å stenge helt ned, som mange vil gjøre hvis det straffer seg å holde åpent.

Mener det var på høy tid

Gunnar Bakke, direktør i Baker- og konditorbransjens landsforening tror at hvis det ikke hadde kommet tiltak nå, kunne mange arbeidsplasser gått dukken.

– Jeg deler Carl Fredrik Samsons bekymring. Det bør være en rettferdig fordeling, en bør ikke straffes for å holde folk i arbeid, sier Bakke.

Georg Husebæk er leder i Din Baker, et landsdekkende samarbeid mellom frittstående håndverksbakerier. Også han støtter Samson-kjeden.

– Flere bakeribedrifter har valgt å holde åpent for dermed å holde hjulene i gang for flere bedrifter. Disse taper nå på fortsatt å ha en liten andel omsetning, påpeker han.

Nytt treningssenter overlever

– Om de samme tiltakene gjelder for oppstartsbedrifter, så tror jeg vi skal klare oss gjennom denne krisen, sier daglig leder Kristian Orheim ved treningssenteret Hamna aktivitet og helse på Nordfjordeid.

De har nettopp startet opp firmaet, og har derfor ingen tidligere regnskapstall å sammenligne omsetningen med.

Kristian Orheim, Hamna Aktivitet og Helse

PERMITTERT: – Det handler bare om å overleve, og det skal vi klare med de tiltakene vi har gjort selv, og den hjelpen som kommer fra regjeringen, sier Kristian Orheim.

Foto: Hamna Aktivitet og Helse

Som andre treningssenter har de blitt pålagt å stenge sammen med en rekke andre bedrifter og næringer. Alle de 25 heltids- og deltidsansatte er permittert.

– Vi har ikke så mye å gå på, så om tiltakene ikke hadde kommet nå, så hadde det blitt kroken på døren veldig kjapt for oss, sier Orheim.

Status Norge

Sist oppdatert: 02.06.2020
8446
Smittet
32
Innlagt
236
Døde