Hopp til innhold

Slik stryker du bunadsskjorta

Dynkeflaske, strykearm og en god dose tålmodighet. Det er ingrediensene i en perfekt strøket bunadsskjorte.

Journalist Marthe Synnøve Johannessen (t.v.), fikk ikke til bunadsskjorte-strykingen i fjor. I år har hun hentet eksperthjelp hos mamma, Magnhild Susort Johannessen.

En undersøkelse hadde helt sikkert vist at 85 prosent av alle bunadsskjorter strykes av mor. Hos oss har det alltid vært mamma sin jobb. Helt til jeg i fjor ville prøve selv.

Som moderne samfunnsborger søker jeg selvsagt til Google.

Det finnes tusen tips på internett. Men skal jeg virkelig fryse skjorta? Skal den vaskes i vaskemaskinen? Eller trekkes på komfyren? Det var bra jeg kjøpte sånn stor gryte til pinnekjøttet.

Og hva er sånn Stiff-spray som alle sender snapbilder av i mai? Må jeg ha sånt lite ministrykebrett i tillegg til det store? Og skal jeg legge noe oppå skjorta når jeg stryker? Hvor varmt skal egentlig strykejernet være?

Jeg dynker, stryker og griner. Skal ha for forsøket der jeg tropper opp på 17. mai i en under middels velstrøket skjorte. Unnskylder meg med at jeg fikk det skikkelig godt til på ryggen...

I år har jeg søkt eksperthjelp. Mamma. I videoen øverst, og i bildegalleriet nedenfor, viser hun meg og deg hvordan bunadsskjorta blir perfekt til nasjonaldagen.

Slik gjør du:

bunadsskjorte
Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

PS: Ikke heng skjorta i skapet når du kommer hjem etter festen. Legg skjorta i ei stor gryte med vann, varm den opp til cirka 50 grader, og la den trekke. Mamma bruker vanlig vaskemiddel oppi. Skyll godt, og heng den til tørk, men ikke la den reine skjorta henge på bøyle til neste gang. Når skjorta er tørr legger du den sammen, og pakker den inn i et putevar.