NRK Meny
Normal

Slik sniker mange i kreftbehandlingskøen

Stadig flere går til private klinikker for å få kreftdiagnosen. Med den rykker de frem i den offentlige behandlingskøen på sykehusene.

Mange går til private klinikkar for å få vita om dei har kreft. I så fall kan dei rykka fram i i behandlingskøen på sjukehusa.. Hovedtillitsvald ved Stavanger universitetssjukehus fryktar at me nå får eit klasseskilje i helse-Norge.

VIDEO: Dagfinn Øgreid arbeider som kreftlege hos private Kolibri medical i Sandnes. Her ved diagnostiseringsmaskinen. Foto: Rolf Marnburg/Thomas Ystrøm/NRK.

Camilla Rørtvedt

Camilla Rørtvedt.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

– Dette er såpass kritisk at når du kommer i en slik situasjon blir du irrasjonell, egoistisk og veldig redd, sier Camilla Rørtvedt.

Hun fikk kreftdiagnosen og mistet håret, men nå har det kommet tilbake igjen. Dersom hun havnet i samme situasjon igjen ville hun ikke nølt før hun benyttet seg av en privatklinikk for å få stilt kreftdiagnosen.

– Når du er så redd handler det kun om overlevelse. Da bruker du de midlene du har, sier hun.

Privat diagnose, offentlig behandling

I hele Norge finnes private klinikker innen kreftdiagnose, behandling og omsorg. Den ekstra kostnaden for privat behandling er betydelig, men prisen for å få en hurtig diagnose, som kan brukes til å komme seg fortere inn i den offentlige behandlingskøen, er mindre. Og de private klinikkene står klare til å ta imot pasientene.

– Stadig flere får øynene opp for at det er mulig på å få svar og undersøkelser nesten på dagen. mange ønsker ikke å gå med luen i hånden og vente i et halvt år før man slipper til, sier kreftlege Dagfinn Øgreid hos Kolibri medical i Sandnes.

Hos en privatklinikk kan du få en kreftdiagnose på få dager. I det offentlige er ventetiden mye lengre, og da er veien til behandling i det offentlige kort.

– Alle som får påvist kreft vil bli prioritert og har en garanti for at behandlingen blir startet i løpet av 20 dager. Uansett hvor de kommer fra vil de bli prioritert til rask undersøkelse og behandling hos oss, sier Sverre Sverre Uhlving, fagdirektør Helse Stavanger.

Egil Olsen

Egil Olsen, tillitsvalgt i fagforbundet ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Frykter klasseskille

Det er valgår og høyresiden varsler med bruke av private i Helse-Norge. Det bekymrer fagbevegelsen.

– Vi er redd for at det blir et skille mellom de som har midler og ressurser og kan få et fortrinn i køen, og de andre, sier Egil Olsen, tillitsvalgt i fagforbundet ved Stavanger universitetssjukehus.

Forstår du at pasienter vil ha svart fort, og vil benytte seg av private muligheter?

– Det må det offentlige helsevesenet ta innover seg og prøve å fjerne alt som heter flaskehalser og kanskje utvide åpningstiden slik at vi får brukt det diagnostiske utstyret som står på sykehusene, i en større del av døgnet, sier Olsen.