Hopp til innhold

Slik skjedde Kielland-ulykken

Kielland-ulykken er den verste i Nordsjøen på norsk område siden den 2. verdenskrig.

Video

VIDEO: Klikk på bildet for å vise videoen. Reporter Bjørn Grimen.

Like før klokken 18.30 27. mars 1980 sender boligplattformen Alexander L. Kielland ut et mayday-signal. Kort tid etter kantrer riggen i et forrykende uvær med 212 mennesker om bord.

Bare 89 av dem overlever.

Tidligere NRK-journalist Einar Knudsen var på jobb den kvelden ulykken skjedde.

– Når jeg hører dette lydklippet, er det akkurat som å spille av et minne som sitter der for livet, selv for oss, sier Knudsen til NRK.

– Katastrofe av dimensjoner

Han ble kalt tilbake på jobb den kvelden ulykken skjedde. I begynnelsen forsto ingen nøyaktig hvor omfattende ulykken var.

– Det var ikke lenge før jeg skjønte at dette var en veldig alvorlig hendelse. Rundt klokken 20.30 ble jeg klar over at vi sto overfor en katastrofe av dimensjoner, sier Knudsen til NRK.

Alexander L. Kielland-ulykken -1980

I dagene etter kantringen pågikk det leting etter omkomne. Enkelte av dem ble aldri funnet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ute i Nordsjøen var livbåter blitt knust og en greide ikke ikke løsne redningsflåtene. I panikken var det mange som ikke rakk å finne redningsdraktene sine.

123 mennesker omkom

– Utover kvelden ble det klart for oss hva som hadde skjedd. Jeg dro ut på Sola (flyplassen, red. anm.) rundt midnatt. Vi var veldig opptatt av å få snakke med overlevende, forklarer Knudsen.

Han endte med å være på jobb i nesten 40 timer før han fikk det første intervjuet med en av de overlevende.

Etter ulykken ble plattformen snudd og undersøkt. Vel tre år etter ulykken ble den senket i Nedstrandsfjorden i Rogaland.

123 mennesker mistet livet. Ikke alle ble funnet.

VIDEO: Advarer mot nye ulykker i Nordsjøen (24. mars 2010)

Video 30 år siden Kielland-ulykken

SE VIDEO: Fagforeningsveteranen Lars Anders Myhre advarer mot faren for nye storulykker i Nordsjøen. Klikk på pilen for å vise klippet.