NRK Meny
Normal

Slik skal russen unngå voldtekter

Til helga møtes 12.500 russ til landstreff i Kongeparken. Over 500 vakter, politi og frivillige skal sørge for at ingen blir voldtatt under festivalen.

Video Russenatta

For to år siden ble det anmeldt flere voldtekter under russetreffet i Kongeparken. Alle håper det ikke skjer i år.

Foto: NRK

– Vi skal gjøre alt vi kan for å forhindre at noen blir voldtatt under Landstreffet, men vi kan ikke være over alt, sier Kåre Birkeland, lensmann i Gjesdal.

Årets russetid startet med at ei 19 år gammel kvinne anmeldte en voldtekt etter et russetreff i Halden. Ingen er foreløpig pågrepet. Natt til 1. mai fikk politiet melding om en russ som hadde blitt voldtatt på russetreffet på Tryvann. Kvelden etter ble nok en voldtekt på Tryvann anmeldt.

Nei er nei-kampanje

Russen har fått utdelt styrkemerker der budskapet er klart: NeiErNei.

Foto: Marte Lindi

Politiet på plass

– Vi har flere polititjenestemenn i parken, mange av dem mer erfaring fra sedelighet og voldtektssaker. I tillegg har vi flere politistudenter. Vi har fordelt områdene i parken mellom oss, sier innsatsleder Anders Herrebrøden, som skal koordinere politiets patruljer i Kongeparken hele helgen.

Men ifølge ham er det vaktene i parken som er aller viktigst for sikkerheten til russen. Røde Kors har en egen sentral og ambulanser på stedet døgnet rundt. I tillegg er det over 400 profesjonelle og frivillige vakter, høye gjerder og skikkelig belysning.

#NeiErNei

Amnesty startet holdningskampanjen #NeiErNei lenge før russetiden. De har snakket med hundrevis av unge mennesker om respekt for grenser og betydningen av samtykke. De har også sendt ut titusenvis av strykemerker til russen der det står: «Nei Er Nei – Voldtekt = sex uten samtykke».

– Den forebyggende jobben Amnesty og Kongeparken har gjort i forkant er utrolig viktig, sier innsatsleder Herrebrøden.

Aasmund Lund, pressetalsmann for Landstreff Stavanger, forteller at Amnestys holdningskampanje sammen med sikkerhetsarbeid er blant de viktigste grepene landstreffet tar i bruk for å forhindre voldtekter.

– Det viktigste vi gjør er holdningskampanjen vi jobber med hele året. Vi har flere hundre møter med russestyrer i løpet av året. Gutta må også ta ansvar for egne holdninger, og stå sammen om å sørge for at et nei er et nei, sier han.

Landstreffet Kongeparken

Over 12.500 russ skal møtes i Kongeparken til helga for fest og moro. Politiet skal jobbe for at helga blir en fin opplevelse for alle.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Fire voldtektsanmeldelser i 2013

Det er 29. gang Kongeparken arrangerer Landstreff.

For to år siden mottok politiet fire voldtektsanmeldelser under Landstreffet. Tre av voldtektene skal ha skjedd inne på festivalområdet. Den fjerde skal ha skjedd på en rasteplass utenfor parken. Alle anmeldelsene ble henlagt, etter at politiet ikke kom fram til noen mistenkte i sakene.

Dersom noen blir voldtatt er politiet klare til å sette mange på saken.

– Vi er best mulig forberedt dersom noe skulle skje. Vi skal ta det av oss med en gang. Det er viktig at eventuelle vitner ikke reiser før vi får snakket med dem, sier Birkeland.