NRK Meny
Normal

Slik påvirker den planlagte terrorhandlingen Rogaland

Gladmatfestivalen fortsetter som før. Væpna politi er på plass på Haugesund lufthavn. Ellers følger Statoil situasjonen tett mens politiet vurderer å kalle folk hjem fra ferie.

Politi på Haugesund lufthavn

Onsdag ettermiddag var ekstra politi på plass på Haugesund lufthavn Karmøy.

Foto: Kjell Bua

Politiet i Rogaland har vært i møte med Politidirektoratet for å diskutere hvor stor ekstrastyrke de skal settes inn etter at PST-sjefen i dag opplyste om at det finnes planer om et terrorangrep mot Norge i nær fremtid.

Det ble under pressekonferansen klokka 10.00 ikke sagt noe om hvor terrorangrepet kan skje, alle politidistrikt må derfor ta forholdsregler.

– Det kan bli aktuelt å innkalle ekstra politimannskap fra ferie, sier Egil Eriksen, stabssjef i Rogaland politidistrikt.

Ekstrabemanning ut helga

Etter møtet med Politidirektoratet forteller stabssjef i Rogaland politidistrikt at de vil sette inn ekstra tiltak.

– Beskjeden fra direktoratet er at vi skal sette i gang tiltak med bakgrunn i den informasjonen som vil fikk tidligere i dag. Det handler om å forebygge og avverge eventuelle hendelser som kan ramme distriktet vårt. I den situasjonen gjør vi dette for å trygge og berolige publikum.

En vil spesielt merke publikums tilstedeværelse på knutepunkter opplyser han.

– At det blir en styrking av tilstedeværelsen på Stavanger lufthavn Sola, Risavika, togstasjoner og andre sentrale steder, det er helt klart, sier Eriksen.

– Hvor lenge vil dette vare?

– Slik det ser ut nå vil det vare ut helga.

Han oppfordrer befolkningen til å oppføre seg som normalt.

– Det foreligger ingen konkret trussel mot verken personer, bygninger eller geografiske steder. På nåværende tidspunkt er det ikke grunn til å anbefale at folk skal ta spesielle forholdsregler, legger Eriksen til.

Han oppfordrer også folk til å ikke og ikke stigmatisere verken enkeltpersoner eller grupper i denne situasjonen.

– Kos deg med Gladmat

I Stavanger er det ventet at 250.000 personer skal komme til gladmatfestivalen de kommende dagene.

– Folk skal ikke merke dette på Gladmaten – festivalen fortsetter som før. Vi har ikke fått noen opplysninger om å gjøre noe spesielt i forhold til dette. Vi følger politiets råd, sier festivalsjef Mona Vervik.

Hun sier at festivalen ikke har blitt kontaktet av PST.

– Vi har altså ingen grunn til å tro at Gladmat er mer utsatt enn andre, sier Vervik.

Egil Eriksen

Egil Eriksen er stabssjef i Rogaland politidistrikt.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
Mona Vervik

Mona Vervik er sjef for Gladmat.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Stabssjef ved Rogaland politidistrikt, Egil Eriksen, oppfordrer folk til å kose på festival.

– Folk skal kose seg på Gladmat i et fantastisk vær, politiet vil være synlig til stede, sier Eriksen til NRK.

Han sier at politiet vurderer å øke tilstedeværelsen sin på festivalen.

– Men vi er der for å forebygge og avverge en situasjon, men vi er langt fra der at det en gang vil skje en situasjon. Dette er en uspesifikk trussel, sier Eriksen.

Væpna politi på Helganes

Politiet har satt inn ekstra folk på Haugesund lufthavn Karmøy på Helganes som følge av terrortrusselen. Disse er bevæpnet, ifølge fungerende stabssjef ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Knut Lyngholm.

– Vi gjør det samme som i orienteringen fra Politidirektoratet, vi setter i verk synlige og ikke-synlige tiltak. Ellers er dette en prosess hvor vi blir justert litt etter hvert – vi skal ha flere møter med sentrale myndigheter, sier stabssjefen.

Ber folk være oppmerksomme

Stavanger lufthavn Sola har foreløpig ikke iverksatt noen konkrete tiltak som følge av terrortrusselen.

– Vi har ikke fått beskjed fra Luftfartstilsynet om å iverksette noen konkrete tiltak. Men vi går ut med en oppfordring til ansatte og reisende om å være ekstra oppmerksomme, sier operativ sjef Morten Wathne til NRK.

Når det gjelder tog, understreker fungerende kommunikasjonsdirektør i Jernbaneverket, Kjell Bakken, at trusselen ikke vil få konsekvenser for reisende.

– Togene går som normalt, sier kommunikasjonsdirektøren til NRK.

– Vi har en beredskapsplan som vi følger. Vi vil nå følge enhver anbefaling vi får fra PST, sier Bakken, som ikke kan uttale seg om når Jernbaneverket fikk beskjed om trusselen.

Ingen tiltak fra havneverket

Havneverket i Stavanger har foreløpig ikke iverksatt noen konkrete sikkerhetstiltak. Kystverket må i så fall heve sikkerhetsnivået – det har de ikke gjort.

– Foreløpig følger vi planverket vårt i sånne situasjoner som dette. Det viktigste vi gjør nå er at vi skjerper årvåkenheten og følger ekstra godt med til det foreligger mer informasjon fra Kystverket eller politiet. Det jeg jobber med nå er å informere de som skal informeres, sier sikkerhetssjef i stavangerregionen havn, Arvid Nygaard.

Fem cruiseskip skal ankomme Stavanger i dag. Nygaard kjenner foreløpig ikke til eventuelle endringer i planene.

– Når det gjelder cruiseskipene har vi et godt vakthold – og de følger ekstra godt med, sier han.

Ingen nedbemanning av oljeplattformer

– Vi har generelt en god og løpende dialog med norske myndigheter, også når det gjelder sikring og sikringsspørsmål, men det er ikke naturlig for oss å kommentere de opplysningene norske myndigheter i dag har kommet med. Men vi følger situasjonen tett og vil forholde oss til de råd som de gir oss, sier Knut Rostad, som er pressetalsmann i Statoil.

Foreløpig foretar de ingen nedbemanning av oljeplattformene og driften går enn så lenge som normalt. Likevel følger de situasjonen tett.

– Vi vil ikke konkret kommentere hvilke enkelttiltak vi eventuelt vil iverksette. Vi lytter til norske myndigheter og de råd vi før der. Vi følger situasjonen og vurderer etter hvert om det er nødvendig å sette inn tiltak.

Hvordan er terrorberedskapen til Statoil?

– Jeg ønsker ikke å klassifisere beredskapen vår nå, men de siste månedene og året har vi økt kompetansen og fokuset vårt på sikring etter angrepet i In Amenas. Dette er et arbeid som pågår og som vi har brukt mye resurser på.

NRK Rogaland kommer tilbake med mer ...