Slik opererte Bjarte Baasland

Satt i Praha og formidlet falske opplysninger om sine egne IT-prosjekter.

Bjarte Baasland
Foto: Aagaard, Rolf M. / Aftenposten

Bjarte Baasland skal ha opprettet mailadresser i andres navn og diktet opp norske foretningsforbindelser som ikke eksisterte. Mailer med fiktive navn og adresser ble sendt videre til moren i Norge for å berolige kreditorer som hadde lånt ham nær 60 millioner kroner.

VIDEO: Baasland spelte for å slette gjeld
LENGRE INTERVJU: - Han har spilt bort alle pengene

Diktet opp navn og adresser

I to år satt Bjarte Baasland i Tjekkias hovedstad Praha og formidlet falske opplysninger om sine egne IT-prosjekter.

Gjentatte ganger sendt han brev og påstått dokumentasjon hjem til sin mor i Norge.

BAKGRUNN: Dette er Baasland-saken

Bjarte Baasland fant på fiktive navn på norske og utenlandske foretningsforbindelser og opprettet mailadresser i deres navn. Deretter sendte han falske brev underskrevet av de samme fiktive foretningsfolkene til sin egen mailadresse og formidlet disse videre.

Når utålmodigheten og spørsmålene ble mange og presserende fra kreditorene i Norge, sendte han mye av den falske dokumentasjonen han selv hadde produsert fra Praha til sin mor.

Utålmodige kreditorer

NRK Rogaland er kjent med at deler av denne informasjonen ble videresendt norske kreditorer. Mange av dem var begynt å bli utålmodige og ønsket bevis for at det påståtte IT-prosjektet - som blant annet innebar oppkjøp fra IBM - egentlig eksisterte.

Noen av disse kreditorene hadde lånt ut millionbeløp formidlet til Bjarte via hans mor Bodhild Baasland. Ved hjelp av den falske dokumentasjonen ble noen av dem beroliget - i alle fall for en stund.

Men da tiden gikk og kreditorene ikke så noe til pengene sine, begynte enkelte selv å sjekke oppgitte navn på bedriftsledere blant annet i IBM. Tilbake kom nye fiktive opplysninger og nye forklaringer fra Bjarte Baasland i Tsjekkia, videreformidlet fra moren til kreditorer i Norge.

LES: Baasland sløste bort 60 millioner på pengespill

Mor formidlet lånene

Bjarte Baasland har forklart seg til politiet i Oslo om sin påståtte foretningsvirksomhet i Tsjekkia. Han er ikke arrestert, men fratatt passet. Han er anmeldt for bedrageri av over 26 millioner kroner og sier han har spilt bort over 60 millioner kroner.

Politiet har også mottatt en ameldelse fra en annen långiver på Bodhild Baasland på 250 000 kroner.

Det aller meste av pengene som har gått til Bjarte Baasland er formidlet av hans mor, Bodhild Baasland. Lånene er tatt opp hos privatpersoner og banker i løpet av de siste to årene. Biskop Ernst Baasland hefter selv for 16,5 millioner kroner av disse.

Ernst Baasland i retten

Ernst Baaland i Stavanger skifterett i forrige uke da han og hans kone Bodhild Baasland ble slått personlig konkurs.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hvordan og når alle disse pengene er sendt videre til Bjarte Baasland er det først og fremst bobestyrerne i ekteparets to konkursbo som skal granske. En av bobestyrerne, Tor Haver, bekrefter at boet vil gjennomgå samtlige kontoutskrifter fra private kontoer og lånekontoer til Ernst og Bodhil Baasland.

Løy for mor

- Bjarte Baasland tar ansvaret for å ha formidlet feil inntrykk til sin mor med hensyn til hva pengene skulle brukes til, og således å ha forledet henne, skriver forsvareren hans, advokat Hege Birkeland Ersdal, i en pressemelding onsdag.

Pengene biskopsønnen fikk låne, er brukt til kunnskapsspill på idrett hos selskapene Centrebet og Bet 365 og er nå tapt, ifølge forsvareren.