Hopp til innhold

Slik melder du været på egenhånd

Statsmeteorologene streiker, men det finnes likevel tegn som kan si oss noe om været som kommer.

Cumulusskyer er godværsskyer

Cumulusskyer er godværsskyer, og tyder på godt vær videre.

Foto: Wikimedia commons

Før meteorologi og radioværmelding tok over var det tegn og varsler våre forfedre hadde til å forutsi været med før.

Forrige uke tok hovedsammenslutningen UNIO ut noen statsmeteorologer ved Vervarslinga for Vestlandet i streik.

Det resulterte i et værkart uten varsler for Trøndelag og Vestlandet, ingen værvarsler på radio og delvis tomme tekstvarsler på yr.no for denne delen av landet. Derfor er det greit å kunne forutse noe av være selv.

Se på skyene

Cumulonimbusskyer varsler kraftig regnvær.

Cumulonimbusskyer varsler kraftig regnvær.

Foto: Wikimedia commons
Cirrusskyer varsler nedbør.

Cirrusskyer varsler nedbør.

Foto: Wikimedia commons

Skyenes form, høyde og utseende er ofte en indikator på hvordan været vil bli. Så mange av de værtegn vi kjenner i dag, har rot i meteorologiske fenomen.

– For eksempel når skyer ser ut som blomkålhoder, såkalte cumulusskyer, betyr det i utgangspunket at det blir godt vær. Cumulusskyer kan utvikle seg til cumulonimbusskyer, som er større og mer kompakte en ”blomkålskyene”, disse skyene varsler kraftige regnbyger, sier Marianne Nitter, meteorolog og forskingssjef ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger til universitetets nettsider.

– Cirrusskyer, som kan se ut som om du har strøket ut siste strøk av maling fra en pensel, ofte ligger i forkant av et nedbørsområde og dermed kan være varsel om nedbør, legger hun til.

Dyr varsler også været

Svale

Flyr svalene høyt blir det fint vær.

Foto: Wikimedia commons

Det er ikke bare meteorologene som kan si noe om været som kommer, kjenner du til værtegnene kan du kanskje forutsi været selv. Skyformasjoner og farge på himmelen gir indikasjoner, spesielt sammenholdt med småfugl som svaler, som aldri fløy høyt før en regnskur av betydning.

Også dyrene har blitt brukt for å fortelle noe om været. Samlet større måkeflokker seg inn over land, var det sannsynlig at været på havet var eller ville bli ille.

Når svalene flyr lavt, varsler det gjerne om regn, insektene holder seg nærmere jorda, og svalene følger etter. Helt sikkert er ikke dette merket. Over vann og myrlendt mark vil det alltid være insekter som holder seg i lav høyde, slik at svalene er nødt til å sneie marka eller vannflaten for å sikre seg middagsmat. Derimot, hvis svalene flyr høyt under himmelen, tyder det på pent vær.

Luftfuktighet varsler regn

Lyn og torden (Arkivfoto)

Torden varsler væromslag.

Foto: Dag O. Bollingmo

Jo fuktigere luften er, jo lettere danner det seg tåke, skyer og regn. En økning av luftfuktigheten kan vise seg ved at høye fjelltopper får skyhette, svaberg blinker i solen, vannet øker i bekkene, en blank gjenstand blir matt, murvegger og skifertak blir fuktige og skifter farge, og en grønn eng får en dypere friskere tone. Slikt kan derfor være tegn på kommende regn, skriver naturtips.no.

– Visste du for eksempel at tordenvær er varsel om et kommende væromslag. Eller at om du ser en stor ring rundt sola i dag, vil du ikke se noe av sola i morgen, sier Nitter.

Tunge havdønninger kunne både fortelle om vær som hadde vert og vær som var underveis.

8.juni bestemmer sommervær

Ifølge gammel tradisjon skal været den 8. juni, også kalt Medardus, holde seg de fire følgenede ukene.

Det er store lokale forskjeller når det gjelder værtegn. Værtegn som på et sted betyr sol og fint vær, kan et annet sted bety regn og uvær. Vi kan dermed ikke påstå at værtegnene er feil, men at forholdene er svært avhengig av hvor du er i landet.

Et eksempel er vestavinden. Vestaværet fører rå og nedbørsholdige skyer inn mot kysten vår. Dette gir regn og tungt vær på Vestlandet og i fjellet, men ikke på Østlandet ettersom disse skyene allerede har lettet seg på sin ferd over fjellheimen. På Vestlandet betyr altså vestavær nedbør, men på Østlandet betyr det godvær.

Regler og ordtak

Observasjoner og kjennskap til naturen har dannet ordtak og regler som har gått i arv.

  • I dag du om sola ser en stor ring. I morgen du av sola ser ingenting.
  • Bue om aften en vandrer vil glede. Bue om morgen gir varsel om væde.
  • Når skodda legger seg i dalbunnen, blir det en god dag.
  • Aftenrøde gjør en god natt. Men morgenrøde drypper i hatt
  • Tar kyrne vegen mot fjellet, blir det godt vær. Men søker de mot heimemarka, blir det ruskevær.

Har du flere ordtak om været? Del de med oss i kommentarfeltet.