NRK Meny
Normal

– Det blir en strålende høst, hvis du vil

Etter tidenes flotteste sommer kan høsten virke ekstra tung og mørk. Men den blir bare slik dersom du bestemmer deg for det, mener mental trener.

Høst

Det er fint vær om høsten også, bare ikke like ofte, sier Trond Ullenes.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

– Du kan bestemme deg for at det skal bli en god høst. Beslutningen er en klar beskjed til hjernen hvor den skal, og hjelper deg på veien, sier mental trener Trond Ullenes.

Tidenes flotteste sommer er historie, og vi er i gang med den første høstmåneden. Nå ligger en lang vinter foran oss med mørke kvelder, regn og ruskevær. Det er fort gjort å tenke tunge tanker, og synke ned i stolen med masse frustrasjoner og en begynnende høstdepresjon.

Trond Ullenes

Mental trener Trond Ullenes mener det er mulig å tenke seg til en bedre høst.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Tenker du stress, så blir det stress

Men det er absolutt mulig tenke seg fram til bedre høst, mener Ullenes.

– Det er faktisk ganske enkelt. Hjernen vår er et fantastisk instrument, som kan gjøre det vi vil den skal gjøre dersom vi gir den tydelige og klare beskjeder. Men noen ganger går vi i fella, og gir den uklare eller feil beskjeder. Hvis vi tenker at dagen blir strevsom, så innstiller hjernene seg på stress, og dagen blir stress, sier han.

For mange betyr høsten en litt traustere hverdag, og for noen betyr det en liten eller stor høstdepresjon.

– Begynn med å stoppe deg selv om morgenen, heng en lapp der det står «FT?» med et smilefjes på. Det betyr «fang tankene». Stopp og vurder hva du tenker på. Gir tankene deg energi eller gjør det deg frustrert og irritert, sier Ullenes.

Typisk høstvær

Høsten kan være grå og sur, men resten velger du selv.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Et minutt om morgenen og to om kvelden

For å takle høsten, vinteren og enhver motgang bedre, råder han alle til å sette av to minutter om kvelden og ett minutt om morgenen til konstruktiv tankevirksomhet.

– Når du har lagt deg i senga har du en fantastisk mulighet til å gjøre noe med dagen i morgen. Bruk ett minutt på å tenke på hva som er det beste som har skjedd i dag. Det gir deg en god følelse. Da blir du glad, gjør en bedre jobb, og har et helt annet fokus. Bruk så ett minutt på å tenke på hvordan du vil ha dagen i morgen. Se for deg hvordan du skal stå opp med positive tanker, sier Ullenes.

Men hvor lenge varer de positive tankene dersom du åpner døra og blir ønsket «god morgen» av plaskregn?

– Det er lett å tenke at det blir sånn hver dag fremover, men det endrer seg jo. Legg merke til at det skifter fremover. Det blir indian summer i høst også. Det blir dager og øyeblikk med faktisk fint vær. Og det må vi huske på å legge merke til, sier han.

«Superfokus»

De dagens det trengs en ekstra innsats for å klare å snu hodet riktig vei, bruker Ullenes en teknikk som kalles «superfokusering».

– Da holder du knallhardt fokus på slik du vil ha det. Hvis du skal ha en samtale med sjefen som du gruer deg til, presser du deg selv til å tenke at det kommer til å gå bra. Utelukk alle andre muligheter og all tvil. Ha superfokus på det du vil. Vi har en tendens til å fokusere på tvil, i stedet for det vi vil, sier han.

Han driver sitt eget firma som tilbyr coaching og mental trening, og merker stadig større pågang.

– Jeg merker at vanlige folk er mer og mer interessert i dette med mental trening, hvordan de kan bruke hjernen sin til å hjelpe seg selv til å få mer kraft og energi i hverdagen, sier Ullenes.

Høstfarger

Høsten byr også på fine, klare farger.

Foto: Per Molvik / Bildeprogram